Tatuajul – arta modernă

marta_popescu_interviu_grozavmedia

Tatuajele nu mai sunt în zilele noastre doar pentru motocicliști, pușcăriași sau marinari. Fiecare dintre noi s-a gândit la un moment dat cum ar fi să aibă un tatuaj, sau cu siguranță știe pe cineva care are. Dar te-ai întrebat vreodată de ce sunt tatuajele permanente? Cum au apărut primele tatuaje și ce se folosește pentru a crea unul?

Decizia de a-ți face un tatuaj este una curajoasă, pentru că e una care va sta cu tine toată viața, fie că motivul din spatele decizie tale este unul estetic, sentimental, moral, religios sau simbolizează apartenența în anumite grupuri. „Dacă te gândești, dintr-un anumit punct de vedere, tot comportamentul nostru tinde să fie magic în unele feluri. Când îți imaginezi că există o putere specială în simbolurile tale, în brandul tău, chestia asta îți îmbunătățește starea de spirit, te face să te simți mai puternic, mai capabil”, spune dr. Kirby Farrell, profesor la Universitatea din Massachusetts.

Tatuajele au început de undeva…

Exploratorul James Cook, în anul 1769, a împrumutat de la localnicii din insula Tahiti acest vechi obicei al tatuării pielii. Acesta a inventat cuvântul „tatoo” tocmai plecând de la sunetul scos de ciocanul care lovea acul folosit pentru a perfora pielea și care s-ar traduce prin „a marca ceva”.  Dar cum s-a ajuns la tatuaje? Se pare că această descoperire a prins contur atunci când un bărbat a fost rănit și pentru a se vindeca a pus pe locul rănit cenușă. Se pare că semnul marcat a rămas chiar și după vindecarea rănii.

Tatuajul este una dintre cele mai vechi forme de artă practicate de om, când își imprima pe pielea corpului desene sau scrieri care aveau diverse semnificații. În anul 1991 a fost descoperit în Alpi, în apropierea graniței dintre Austria și Italia, Ötzi sau „Omul ghețurilor” – cel mai faimos om tatuat din istorie – care are o vechime estimată la peste 5000 de ani. Pe corpul său au fost găsite 57 de tatuaje printre care o cruce pe genunchiul stâng, 6 linii de 15 cm deasupra rinichiului și un număr mare de linii paralele pe glezne. Am crede că aceste tatuaje au avut o altă istorie, însă ele ascund și mai multe mistere și date referitoare la corpul nostru. După o analiză a acestora, un grup de oameni de știință de la Universitatea de Medicină din Graz au descoperit că în tatuaje existau urme de cristal de siliciu și cenușă, ajungând la concluzia că materia primă folosită pentru realizarea lor a provenit din focurile domestice. De asemenea, datorită faptului că erau situate pe glezne, genunchi și încheieturi, acestea nu aveau funcție decorativă, ci una terapeutică.

În prezent este expus publicului în muzeul arheologic din orașul Italian Bolzano.

otzi omul zapezii

Sursă foto.

De-a lungul istoriei, diferite culturi au folosit diverse metode pentru a face asta, dar primul aparat modern de tatuaj a fost modelat după dispozitivul de gravat plăcuțe al lui Thomas Edison și funcționa pe bază de electricitate. Acest lucru a fost realizat de către Samuel O Reilly care s-a bazat pe această invenție și i-a adăugat un ac ce urma să se miște de sus în jos.

masina_de_tatuat

Sursă foto.

Ce anume se folosea pentru tatuaje?

Polinezienii ardeau fructe înșirate pe țepușe ca niște frigărui pentru a obține acei pigmenți necesari tatuării, iar mai apoi aceste prafuri arse erau diluate cu apă. În această soluție erau înmuiate instrumentele cu care se realizau tatuajele. Acestea erau în formă de piepteni cu dinții foarte ascuțiți care erau confecționați din os sau carapace de broască țestoasă, fixați pe un suport de lemn. Ce crezi, bineînțeles că acești maeștri tatuatori aveau și modele care erau puse la dispoziția clienților. Acestea erau pictate pe suprafața netedă a pietrelor, pe tulpini de bambus sau scânduri de lemn.

Culoarea roșie este preferată de cele mai multe triburi. Chiar dacă aceștia nu se tatuează propriu zis cu ace, ei își colorează pielea. Papuașii nor aleg vopseaua roșie kekevak pe care o ard, amestecată mai apoi cu ulei de cocos. Tot pentru a-și colora fețele, brațele și picioarele ei utilizează un pământ galben găsit pe malurile râurilor sau o pastă tot de culoare galbenă găsită în apropierea unui izvor cu apă sulfuroasă. În Africa, negrii pangva folosesc funingine pentru a desena ornamentele preferate, iar apoi crestează liniile și freacă rănile cu rășină arsă.

Și copii au parte de acest ritual. Băștinașii din Khartum (Sudan) tatuează obrajii copiilor cu semnul tribului din care fac parte. Rănile mai apoi sunt  frecate cu un ameste de silitră, ierburi și cenușă și în scurt timp devin cicatrice largi, fiind semn de recunoaștere a negrilor sudanezi. Sincer, nu aș vrea să mă fi născut acolo.

Ce face ca tatuajele să rămână permanente?

Ar trebui să știi că pielea ta se exfoliază mai mereu, iar într-o oră pierzi cam 40.000 de celule. Stai, atunci cum nu se exfoliază și tatuajul odată cu aceste celule? Răspunsul este simplu. Aplicarea tatuajelor se face printr-un ac mecanizat, chiar acel ac mecanizat care îi face pe unii să „urle de durere” atunci când face mici înțepături în piele și injectează pigmenții în dermă (stratul mijlociu al pielii care se află sub epidermă) adică și mai adânc decât stratul exterior care se exfoliază.

„Motivul pentru care pigmentul din cerneală ramane acolo este pentru că particulele sunt prea mari ca să fie absorbite de globulele albe, deci nu fac altceva decât să rămână acolo” relatează Dr. Anne Laumann, MBChB, profesor de dermatologie la Universitatea Northwestern din Illinois, USA.

Acele străpung epiderma permițând cernelii să pătrundă adânc în dermă care este compusă din fibre de collagen, nervi, glande de sânge și altele. De fiecare dată când un ac penetrează, creează o rană, care apoi alertează organismul să înceapă procesul inflamator chemând celulele sistemului imunitar la locul ranei pentru a începe repararea pielii. Inițial, cerneala este depozitată și în epidermă, dar când pielea se vindecă, celulele epidermice se exfoliază și sunt înlocuite de celule noi, ce nu conțin cerneală, iar stratul exterior se exfoliază ca o arsură solară care se vindecă. Celulele dormice, totuși, rămân în același loc până mor, iar atunci când mor, sunt preluate cu tot cu cerneală de către celulele mai tinere. Tocmai acest proces face tatuajele permanente. Se pare că avem o altă echipă în spate care ne ajută la construirea artei.

Cu timpul, se pare că tatuajele se decolorează în mod natural deoarece organismul reacționează la particulele cu pigmenți străini fiind încet distruse și transportate de către macrofagele sistemului imun. Acest lucru nu duce la dispariția în totalitate a tatuajului deoarece celulele dermale sunt relative stabile și o mare parte din cerneală va rămâne adânc în piele pentru întreaga viață.

Nu mereu tatuajele au fost privite drept o artă pozitivă. În secolul XVII s-au făcut multe speculații cu privire la efectele negative avute. Se considera că erau specifice pentru membrii unor organizații care aveau un fel de respect față de acea organizație, iar tatuajele reprezentau convingeri religioase, numărul de ani petrecuți în închisoare sau locurile pe unde au călătorit aceștia.

De vorbă cu Marta Popescu, un iubitor al acestei arte

În prezent putem spune că tatuajul a devenit o modă sau un adevărat curent în cultură.

După cum am observat, oamenii și-au însemnat trupurile cu tatuaje din mai multe motive. Acest tip de artă reprezintă o parte din personalitate. Pentru a înțelege și mai bine această artă, am ales să cer părerea unei persoane care a ales tatuajul ca și o reprezentare de sine. Numele ei este Marta Popescu, este fotograf și este specializată pe beauty și fashion, dar și o mare iubitoare a tatuajelor. Cu siguranță ai auzit de proiectul „Iubesc…”. Ei bine, ea este personajul principal, adică omul care a venit cu ideea și implicit fotograful minunat din spatele frumoaselor portrete.

marta_popescu_tatatuaj_interviu_grozavmedia

Prin acest interviu vreau să trec de acel prag exterior și să cunosc mai multe lucruri despre Marta și povestea tatuajelor ei.

GrozavMedia:  Când a fost prima dată când te-au interesat tatuajele?

Marta P: Cred că primul tatuaj pe care am vrut să mi-l fac a fost undeva pe la 16 ani, eram înnebunită dupa band-ul Disturbed și voiam să-mi tatuez The Guy, e un personaj creat de ei care reprezintă noua generație ce învinge corupția și guvernul. Destul de interesant, poate o să am totuși loc de el.

Disturbed_tatoo

GrozavMedia:  De obicei în spatele fiecărui tatuaj există o poveste, însă unele sunt făcute pentru acea „dragoste la prima vedere”. Câte tatuaje ai în acest moment și când a fost prima dată când ți-ai făcut unul?

Marta P: Nu știu exact cum să le număr, dar fiecare tatuaj al meu are o poveste și reprezintă perioade din viața mea, dar și persoane care mi-au fost alături. Primul tatuaj a fost cel cu Love Wins și da, am zis că nu-mi mai fac.

GrozavMedia: Ce înseamnă mai exact tatuajul pentru tine? Ce sentiment îți oferă?

Marta P: Fiecare tatuaj al meu reprezintă ceva, nu am niciun tatuaj care nu este unic și reprezentativ. Îmi place să-mi fac tatuaje personalizate, nu să copiez ceva drăguț de pe net. De exemplu, tatuajul ăsta pe care l-am făcut pentru cel mai bun prieten al meu este după o poză reală cu noi.tatuaje_marta_popescu

GrozavMedia: Consideri că în zilele noastre persoanele care aleg să își facă un tatuaj fac acest lucru doar pentru a urma trendul actual?

Marta P: Cred că trendul tatuajelor este de ceva timp la modă, să zicem din evul mediu, sau chiar mai devreme. Da, este o diferență între cei care își fac tatuaje ca să iasă în evidență și cei care chiar au o poveste de spus.

GrozavMedia: Pasiunea pentru tatuaje îți oferă uneori schimbări mari. Tu ce crezi, poate un tatuaj să schimbe viața cuiva?

Marta P: Sigur că da, mai ales dacă te angajezi la bancă, glumesc, desigur 😀 . Majoritatea prietenilor mei care au tatuaje sunt artiști, din păcate România încă nu acceptă tatuajele, să sperăm că peste câțiva zeci de ani o să fie altceva.

GrozavMedia: Mereu e loc de mai mult în viața noastră. Te-ai mai gândit la posibile viitoare tatuaje?

Marta P: Evident, chiar luna asta vreau să-mi mai fac unul, încă nu vă spun ce!

GrozavMedia: Cum ai convinge pe cineva în 3 argumente să își facă un tatuaj?

Marta P: Nu vreau să conving pe nimeni să facă nimic, fiecare om face ce simte, așa cum nici eu nu vreau să fiu judecată pentru tatuajele mele, în acest fel îi tratez și eu pe cei care consideră ca nu li se potrivește acest stil. Ca și argument, totuși, pot spune unul destul de valid – nu doare atât de rău, cel puțin în cazul meu 😀 ).

GrozavMedia: Ai vrea să spui ceva iubitorilor de tatuaje?

Marta P: Orice om trebuie să facă ceea ce simte, indiferent de circumstanțe, nu vă refulați sentimentele și aveți curaj să primiți schimbarea în viața voastră! #lovewinsmarta_popescu_interviu_tatuaj_grozavmedia

Comments

comments

marta_popescu_interviu_grozavmedia