Români cu care ne-am mândrit în 2015

Anul 2015 a fost unul care a pus lumea la încercare, cu tensiuni și amenințări de tot felul între țările lumii, bazate pe interese atât de complexe dincolo de ceea ce se vede la prima vedere, încât îți vine să-ți pui mâinile în cap și să te retragi în munți. 

În toată această dispută pentru putere dusă de conducători de state și lideri de facțiuni, umanitatea se pierde din vedere.

Oamenii devin doar numere pe hârtie într-un joc al riscurilor mai mult sau mai puțin calculate, ajungând să poarte războaie care nu sunt ale lor în numele unor conducători care au enorm de câștigat și nimic de pierdut.  De aceea, nu am fost niciodată o adeptă a naționalismului ca valoare arborată în sens negativ, care învrăjbește vecini și națiuni, pentru simplul fapt că unii au altă etnie, culoare sau obiceiuri decât ceilalți.

În plus, mă mărturisesc total dezamăgită de modul în care funcționează (sau nu) societatea românească și de maniera în care conducătorii noștri aleg să ne reprezinte. Din cauza acestor metehne, cei care ajung să sufere sunt oamenii de rând, românii care resimt toate aceste minusuri în viața de zi cu zi și care sunt etichetați negativ în afara țării.

Din fericire, însă, oameni valoroși există peste tot, oameni care trec peste neputința sistemului din care fac parte, iar România are cu ce se mândri la acest capitol. În ciuda condițiilor care li se oferă, în ciuda faptului că adesea nu primesc recunoașterea necesară aici în țară, acești români frumoși reușesc în mod constant să realizeze lucruri uimitoare. Așa a fost și în 2015, când semeni de-ai noștri au avut reușite excepționale în domeniul sportului,  al artei, al inovației și al educației.

Haideți să facem o trecere în revistă a câtorva dintre aceste momente speciale, în opinia subsemnatei.

Sport

 • Cristina Neagu a primit, în luna decembrie a anului trecut, titlul de cea mai bună jucătoare a Campionatului Mondial de Handbal Feminin desfășurat în Danemarca. Cristina a fost, de asemenea, și golghetera acestui turneu final, cu un total impresionant de 63 de reușite.

Cristina Neagu Ce-a mai buna handalista a lumii romani cu care ne mandrimCu alte jucătoare la fel de valoroase în lot, precum căpitanul Valentina Ardean Elisei și portarul Paula Ungureanu, echipa României a câștigat medalia de bronz la această competiție. Aceasta este prima medalie câștigată de România la un Campionat Mondial în ultimii 10 ani și, judecând după forma de zile mari a echipei, pare să fie doar începutul unei noi perioade fantastice pentru handbalul românesc.

Echipa de Handbal a Romaniei - Romani cu care ne mandrim

 • Horia Tecău a câștigat în 2015 Turneul de la Wimbledon, la categoria dublu masculin, împreună cu olandezul Jean-Julien Rojer. În urma acestei performanțe și a unei evoluții generale excelente, Horia a încheiat anul 2015 pe prima poziție în clasamentul ATP al jucătorilor de dublu. Aceasta este prima dată când un român termină sezonul în postura de lider mondial, după performanța de acum 42 de ani a lui Ilie Năstase în ierarhia de simplu.

Horia Tecau Romani cu care ne mandrim

În plus, merită toate laudele noastre după ce, în urma marii sale victorii, Horia a donat un ventilator de suport respirator, în valoare de 18.000 de euro, secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean Constanţa. Donația aceasta este cu atât mai importantă, cu cât rata de mortalitate infantilă din această regiune este mult mai ridicată decât media naţională.

 • Andreea Chițu a avut un an grozav, de asemenea. La vârsta de 27 de ani, ea este acum numărul 1 mondial la Judo, categoria 52 kg, după ce și-a adăugat nu mai puțin de 7 medalii în palmares. Printre acestea se numără medalia de aur la Grand Prix-ul din Coreea și Campionatul European din Azerbaijan și argintul la Campionatele Mondiale din Kazahstan.

Andreea Chitu Romani cu care ne mandrim

În plus, viitorul României la judo este asigurat, grație unei generații de junioare precum Ana Maria Huţanu (18 ani), Marin Lidia (16 ani), Maria Dumitru (14 ani) şi  Lavinia Ionescu (13 ani). Acestea sunt deja campioane mondiale, balcanice, și europene la judo și visează să ajungă la Olimpiadă.  

De asemenea, printre momentele sportive frumoase ale anului care tocmai s-a încheiat, se numără performanțele cu care Simona Halep ne-a obișnuit deja și finala de la Campionatul European de tenis de masă, pe care sportiva română Elizabeta Samara a câștigat-o, într-o manieră extrem de spectaculoasă. Apoi, a mai fost și meciul de infarct dintre echipa de rugby a României și cea a Canadei, unde România a reușit cea mai spectaculoasă revenire din istoria Campionatului Mondial, întorcând scorul de la 0-15 la 17-15 și câștigând în cele din urmă meciul.

Artă

 • Adrian Ghenie este un pictor român de 38 de ani, extrem de apreciat peste hotare, care-și împarte viața și demersurile creative între Cluj, Berlin, Londra și New York. Lucrările sale sunt vânate de colecționari, galerii și case de licitații, iar în 2014 s-a plasat pe primul loc în topul celor mai tranzacționați și apreciați artiști din lume, conform clasamentului realizat de artnet.com.

În 2015, Ghenie a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția, expoziție care reunește cei mai prestigioși artiști din lume. Vernisajul său, Darwin`s Room, a fost îndelung analizat și admirat, iar publicații de prestigiu precum The Art Newspaper, Financial Times şi Artsy l-au recomandat în topul expoziţiilor care nu trebuie ratate.

Adrian Ghenie Romani cu care ne mandrim

 • Alex Robciuc este un fotograf din Sighetu Marmației care surprinde în imagini peisajele spectaculoase ale Maramureșului. Pozele lui, postate inițial pe site-ul personal și pe platforma Bored Panda, au făcut în 2015 înconjurul lumii. Prin intermediul lor, Alex a reușit de unul singur să promoveze turismul în țara noastră într-un mod mai eficient și mai convingător, probabil, decât au făcut-o până acum multe campanii oficiale de promovare.

alex-robciuc-romani cu care ne mandrim

Cea mai grăitoare dovadă o reprezintă reacțiile celor care au văzut pozele lui Alex: „Fotografiile acestea sunt uimitoare! E o nebunie când te gândeşti că există un loc atât de frumos.” sau „Doamne! Fotografiile acestea mă fac să-mi doresc să vizitez şi eu locurile acelea.” Pozele lui au fost redistribuite în mediul online de sute de mii de ori și preluate de nenumărate publicații internaționale.Alex Robciuc Poze Transilvania

 • Tina Olari, un designer român stabilit în Barcelona, a fost desemnată designer oficial al delegației Spaniei pentru competiția Miss World desfășurată în 2015 în China. Această distincție este cu atât mai importantă, cu cât reprezentanta Spaniei a câștigat chiar titlul de Miss World purtând creațiile Tinei.  

Tina Olari Romani cu care ne mandrim

Pentru reușitele ei, Tina Olari a fost nominalizată și la „Premiile de Excelență Mihai Eminescu” din Spania, ceremonie care face parte dintr-o amplă campanie de promovare a valorilor române în străinătate.

Tot în 2015, 4 orașe din România au trecut în etapa următoare a candidaturii pentru a ocupa titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021: București, Timișoara, Cluj-Napoca și Baia Mare. Datorită acestui fapt, nivelul de calitate și numărul evenimentelor artistice a crescut în aceste orașe, iar scena culturală din România primește imboldul necesar pentru a se reinventa.

Educație

 • Suzy Manuela Prajea a fost nominalizată pentru Premiul Global Teacher, distincție considerată a fi un fel de „premiu Nobel pentru învățământ” și răsplătită cu suma de 1 milion de dolari. Profesor Doctor în matematică și Director al Colegiului Național „Traian” din Drobeta Turnu Severin, dumneaei a fost inclusă pe lista scurtă a celor 50 de finaliști, după o selecție riguroasă în rândul celor 8000 de candidați înscriși din 128 de țări.

Suzy-Manuela-Prajea-Social-Graphic

În 25 de ani de profesorat, doamna Prajea a obținut cu elevii săi 133 de premii naționale, 430 de premii județene și 64 de premii internaționale. De asemenea, din anul 2012 lucrează la dezvoltarea de proiecte educaționale bazate pe studiul misiunilor spațiale, cercetarea spațiului și încălzirea globală, proiecte finanțate de NASA.

Finala acestei competiții va avea loc în februarie 2016, în Dubai, iar doamna profesoară a declarat că, în eventualitatea câștigării Marelui Premiu, va dona această sumă colegiului pe care îl conduce.

 • Lotul Român la Olimpiada Internațională de Fizică 2015

La Olimpiada desfășurată în India anul trecut, concurs la care au participat elevi de liceu din 48 de țări, adolescenții români au obținut 5 medalii și s-au clasat pe locul 1 între țările Uniunii Europene și locul 10 la nivel internațional.

Lotul României a fost coordonat de Delia Davidescu și Adrian Dafinei și a fost format din Ștefan Eniceicu și Tudor Crețu (medaliați cu aur), Cristian Frunză și Răzvan Radu (medalii de argint) și, nu în cele din urmă, Ileana Rugină (medalia de bronz).

Lotul roman la olimpiada de fizica

Pe lângă Olimpiada de Fizică, putem vorbi aici despre oricare dintre concursurile la care elevii români au mai obținut performanțe extraordinare în 2015, fie că este vorba de Olimpiadele de Matematică, Informatică, Astronomie și Astrofizică sau Biologie. Unii dintre ei sunt încă elevi, alții au fost deja acceptați la universități de prestigiu din străinătate, dar din păcate sunt trecuți cu vederea prea ușor la noi în țară.

E cunoscut faptul că premiile în bani oferite de statul român pentru aceste performanțe sunt simbolice. Din fericire, însă, grație programului „Hai la Olimpiadă” (proiect inițiat de Fundația eMag), 3 dintre aceste loturi olimpice au fost răsplătite în 2015 cu sume mai pe măsura efortului și dedicării de care dau dovadă în mod constant acești tineri.

 • Raluca Ada Popa a primit, la începutul anului 2015, titlul de Studentul Român al Anului din partea Ligii Studenților din Străinătate.

Ramona Ada Popa Romani cu care ne mandrim

După terminarea liceului din Sibiu, ea și-a continuat studiile în străinătate, iar în 2014 a încheiat doctoratul la Massachusetts Institute of Technology (MIT), din Statele Unite. Mai puțin cunoscută în România, în străinătate Raluca este considerată a fi un geniu în domeniul informaticii. Rezultatele tezei ei de doctorat, având ca temă securitatea datelor, sunt deja puse în aplicare de companii precum Google, SAP AG și Lincoln Labs. Alegând să se concentreze pe domeniul cercetării, din vara acestui an Raluca este profesor asistent la Universitatea Berkeley din California.

Știință/Inovație

 • Psihologul constănțean Adrian Gemănaru, președintele Centrului de Autism „Marea Neagra”, a fost nominalizat în 2015 la premiile World Autism Festival din Canada, pentru  o terapie complementară. Inovația sa, numită ”Sensory Therapy Legs”  are scopul de a ușura activitatea terapeutică prin reducerea stimulărilor la nivel senzorial și, implicit, reducerea stărilor de agitație, ale copiilor afectați de autism.

Adrian Gemănaru este, de asemenea, singurul psiholog din România acreditat în terapia asistată de delfini și lucrează acum la dezvoltarea proiectului „Delfinoterapie – șansă de recuperare pentru copiii cu dizabilități”.

Pentru a schimba mentalități și a atrage atenția asupra importanței aplicării unor astfel de terapii, Adrian a alergat, alături de colegii și prietenii lui, la Maratonul Internațional Brașov 2015.

Adrian Gemanaru romani cu care ne mandrim

 • András Kapy, Dorin Hirte şi Sorin Jeichi, absolvenți ai Universității din Oradea, au inventat, pornind de la costumul folosit de Iron Man, o proteză robotică pentru persoanele cu dizabilităţi.

Mai exact, e vorba de un exoschelet care stimulează muşchii şi poate fi controlat printr-o aplicaţie de pe telefonul mobil. Produsul lor se adresează persoanelor care suferă de paraplegie, pacienților în curs de recuperare și persoanelor în vârstă, ajutându-i pe aceștia să se deplaseze cu ușurință.

Pentru a produce acest prototip și pentru ca acesta, mai apoi, să fie utilizat în spitale și centre de recuperare, cei trei tineri au pus bazele unui start-up cu numele Axosuits.   În 2015, această invenție a fost inclusă pe lista New Europe 100, top care cuprinde cei mai apreciați inventatori din Europa Centrală și de Est.

András Kapy, Dorin Hirte şi Sorin Jeichi romani cu care ne mandrim

 • Tot în topul New Europe al celor mai importanți inovatori a fost inclusă și Ștefania Druga, absolventă a Politehnicii din Timișoara, fondatoarea organizației HacKIDemia.

După ce și-a continuat studiile în străinătate și a lucrat o perioadă la Google, Ștefania și-a dorit să creeze o platformă prin intermediul căreia copiii să învețe programare și inginerie. Astfel, în 2012 a luat naștere HacKIDemia, un laborator mobil de invenții pentru copiii din întreaga lume. Până în prezent, grație acestui proiect, 10000 de copii și tineri din mai bine de 40 de țări, inclusiv România, au învățat despre tehnologii, electricitate, matematică și cele mai noi instrumente din domeniul științelor.

Misiunea acestui proiect este aceea de a-i încuraja pe copii să fie curioși, deschiși la nou și să soluționeze, printr-o astfel de joacă, probleme locale și globale.

Stefania Druga Romani cu care de mandrim

Pe lângă aceste câteva exemple, alți români geniali au obținut medalia de aur la Saloanele de invenții de la Bruxelles și Geneva: Remi Rădulescu a inventat un dispozitiv care închide gazele în cazul unui seism, iar Corneliu Birtok-Băneasă a creat un dispozitiv de alimentare a autoturismelor cu lichid de parbriz.

În plus, adolescenții români au uimit lumea întreagă la acest capitol, în 2015. Dragoș Șerban, un tânăr de 17 ani din Constanța, a inventat un program care poate determina instant dacă o tumoare este sau nu canceroasă. Tot la vârsta de 17 ani, Marian Stoica din Râmnicu Vâlcea a reușit să creeze o mână robotică, folosindu-se de un buget de doar 200 de lei. Este evident că evoluția științei prinde avânt datorită acestor tineri care știu să valorifice tehnologia la potențialul ei maxim.

Un moment definitoriu

În mijlocul tuturor acestor reușite, însă, nu putem încheia retrospectiva anului fără să ne gândim la tragedia de la Clubul Colectiv. Șocul întâmplării, bilanțul care creștea de la zi la zi, revolta față de un sistem găunos, toate acestea au marcat românii într-un mod poate nemaivăzut în societatea noastră în ultimii 20 de ani. Durerea persistă și acum, unii dintre acei tineri sunt încă internați în spital și se caută vinovații.

Reacția românilor în fața tragediei #Colectiv

Ce a fost, însă, uimitor în acele zile de coșmar, a fost reacția Oamenilor. Oameni care au strâns rândurile, care au acționat dincolo de orice așteptări în fața groazei, oameni care n-au avut timp să stea în amorțire, și au făcut lucrurile să meargă atunci când totul își pierduse sensul.

Personalul medical. Avem medici și asistenți excepționali, care nu primesc nici pe departe recunoașterea cuvenită aici în țară, până la stadiul în care mulți dintre ei cad pradă sistemului sau aleg să plece.

A fost o desfășurare de forțe incredibilă în acele zile, cu medici și asistenți care au venit din proprie inițiativă la spitale, în noaptea aceea, și au lucrat încontinuu zeci de ore încercând să salveze copii și tineri. Oameni care și-au asumat rolul de salvatori, care au uitat de orice altceva și au alergat cu îndârjire de la un caz disperat la altul. A căror misiune dincolo de orice logică a fost să salveze, chiar și atunci când, în mod rațional, ar fi trebuit să știe că totul e în zadar. Medici și asistenți care au avut în ochi lacrimi de fericire atunci când unii dintre acei tineri și-au revenit și au plecat acasă.

Numai ei știu ce coșmaruri au avut noaptea și poate încă au…

Voluntarii. Au fost sute, poate chiar mii de oameni care au ajutat în acele zile, fie că au avut vreo legătură cu victimele sau nu.

Cei din apropierea clubului au venit în fugă să ofere ajutor, au adus pături și apă, au sprijinit răniți și au ținut perfuzii. Alți oameni minunați s-au mobilizat și au căutat supraviețuitorii, punându-i în legătură cu familiile lor, au fost la spital în fiecare zi să ducă mâncare și apă acelor familii care așteptau pe coridoare și personalului medical, ca toată lumea să continue măcar să funcționeze. Au mers și au donat sânge, au căutat sau au oferit resurse pentru recuperarea supraviețuitorilor.

Oameni care au donat bani, timp și energie atunci când ar fi fost mai comod sau mai liniștitor să stea deoparte.

Eroii. Pe ei nu avem voie să-i uităm. Tineri care au dat dovadă de un curaj incredibil, căutându-și și ajutându-și prietenii în mijlocul haosului. Unii dintre ei au supraviețuit, alții au plătit cel mai mare preț vrând să salveze.

Atunci când orice instinct le-ar fi spus să fugă, văzându-se deja afară, teferi și nevătămați, Adrian Rugină (38 de ani) și Claudiu Petre (36 de ani) au intrat înapoi în foc și fum. Au salvat mai bine de 10 persoane, după cum spun martorii, dar nu au mai ieșit singuri.

La fel ca ei, probabil au fost și alții, a căror poveste însă n-a mai reușit s-o spună nimeni…

claudiu_petre_si_adrian_rugina_decorati_post_mortem_de_presedintele_iohannis_18519416_63115600

Așadar, 2015 a fost un an de încercări, cu suișuri și coborâșuri, dar cu oameni minunați la tot pasul. Cei amintiți aici sunt, categoric, doar o parte dintre ei. Pe unii poate i-am pierdut din vedere, iar povestea altora nu este cunoscută încă publicului larg.

Dar voi, pe cine ați mai vedea în această listă?  Reușitele căror români, de aici sau din afara granițelor, v-au dat un motiv de mândrie anul trecut?

Comments

comments

Cristina Neagu Ce-a mai buna handalista a lumii romani cu care ne mandrim