Relansarea „Space Race” – cursa pentru cucerirea spatiului cosmic

Capsula Dragon pe orbita

Star Trek, Interstellar, The Martian și acum Star Wars, cred că nu întâmplător filmele SF, cele care se petrec pe alte planete, sau în spațiu, au început să-și recâștige popularitatea binemeritată. Am observat în ultimii ani cum încet-încet, cu fiecare scânteie a motoarelor, se repornește cursa către ultima frontieră. Participanții la această cursa însă, nu mai sunt Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică, ci Agențiile de Stat, de tipul NASA și Roscosmos și agențiile private, de tipul SpaceX. Sigur, s-ar putea să-mi spui că nu există o întrecere între agențiile de stat și cele private, că sunt interdependente. Perfect de acord, ca întotdeauna, istoria o vor scrie cei victorioși, cei care se vor întoarce pe Lună, sau vor ajunge pe Marte.

 

SpaceX?

Despre NASA a auzit toata lumea, dar hai să vedem, „ce este SpaceX”? Space Exploration Technologies Corporation este o companie americană de producție a tehnologiei aerospațiale și de transport aerospațial. Fondată în 2002 de către Elon Musk, un fost antreprenor PayPal și CEO al Tesla Motors, SpaceX are ca scop descoperirea și producerea tehnologiei necesare pentru 

Racheta Falcon 9 v.1.1reducerea costurilor transportului spațial și colonizarea planetei Marte.

Povestea lor începe cu Elon Musk și viziunea acestuia de a construi o rachetă simplă, refolosibilă, care să poată fii trimisă în spațiu de mai multe ori. Printre realizările lor se numără lansarea pe orbită a primei rachete construită din finanțări private ce funcționează pe combustibil lichid (Falcon 1) , prima lansare, orbitare și recuperare a unei nave private în 2010 (Dragon), prima navă privată (Dragon) care a fost trimsă spre Stația Spațială Internațională în 2012, și lansarea în 2015 a Deep Space Climate Observatory dincolo de orbita Pământului.

Până în momentul de față, capsula Dragon a fost folosită doar pentru transportul de mărfuri către ISS, dar conform declarațiilor SpaceX, în momentul acesta se lucrează intens la remodelarea capsulei pentru a putea asigura transportul de pesoane. În 2016, SpaceX urmărește lansarea Falcon Heavy, următoarea generație de rachete. Aceasta va avea o capacitate de transport de 53 de tone într-o orbită joasă a planetei, față de capacitatea de 13 tone a Falcon 9 v1.1.  La o conferință de presă susținută la Washington D.C. în 2011, Elon Musk spunea: “Falcon Heavy va putea duce o încărcătură mult mai mare pe orbită, decât oricare alt vehicul din istorie, cu excepția rachetei lunare Saturn V, care a fost dezafectată după încheierea programului Apollo. Asta deschide o lume nouă a capacitățiilor atât pentru guverne, cât și pentru misiunile spațiale comerciale.”

NASA Vehicle Assembly Building (VAB)

NASA subfinanțată.

National Aeronautics and Space Administration, agenția guvernamentală a Statelor Unite ale Americii, responsabilă cu progragmul spațial civil s-a confruntat în ultimii ani cu o foarte gravă subinanțare. Acesta este și motivul pentru care cei e la NASA au fost nevoiți să apeleze la serviciile SpaceX și la aparatura agenției spațiale a Federației Ruse pentru a transporta echipamente și astronauți către Stația Spațială Internațională.

În momentul de față, NASA mai lansează cu rachete proprii doar echipamente automatizate de explorare a spațiului. Cu toate aceatea, în opinia mea, situația s-ar putea să fie pe cale să se schimbe. Cred ca acțiunile de marketing, la care contribuie și filmele de care vorbeam la începutul articolului, au dus la aprobarea de către Congresul SUA a bugetului imens al NASA pentru 2016. Este pentru prima dată în ultimii mulți ani când NASA primește nu doar banii ceruți, ci chiar o majorare a bugetului, ajungând să totalizeze 19.3 miliarde USD, cu 1.27 miliarde mai mult decât bugetul aprobat pentru 2015.

Astfel, următoarele lansări a unor vehicule cu echipaj uman ale NASA, programate pentru anul 2017, s-ar putea desfășura la termen. În ocazii repetate, administratorul NASA Charles Bolden a criticat Congresul SUA pentru subfinanțarea agenției, spunând că, fără o finanțare stabilă, lansările riscă să amânate pentru 2018. Motivația principală pentru creșterea bugetului se pare că este reprezentată de dorința încetării dependenței față de Federația Rusă în domeniul aerospațial.

Și alte inițiative ale NASA au de câștigat din această finanțare. Space Launch System – racheta gigant proiectată de NASA pentru transportul astronauților către adâncul spațiului, și mai departe către Marte, va primii 2 miliarte de dolari, cu 300 de miliane mai mult decât în 2015.

Una peste alta, cred că viitorul este pe cale să reînceapă a fii luminat de focul rachetelor care transportă oameni curajoși dincolo de ultima fontieră. Sunt curios s-i văd îndepărtându-se, le urez succes și zbor ușor, și abia aștept să-i văd întorcându-se victorioși spre casă.

Comments

comments

Capsula Dragon pe orbita