Natura, angajată full-time ca muză

inventii inspirate din naturaFiecare dintre noi știe că natura s-a aflat dintotdeauna în strânsă legătură cu ființa umană, că inima ei a bătut mereu concomitent cu a noastră. Odată cu aviația care s-a inspirat de la păsări, natura a devenit mentor și model. Mai târziu, aceasta avea să îi dea naștere unei noi științe ce poartă denumirea de bionică sau biomimetică. Bionica se inspiră din creațiile naturii pe care le aplică ulterior în tehnologie și arhitectură pentru a obține inovația. Incepând cu licuricii datorită cărora acum există brățările fosforescente (celebrele glow stick-uri) și continuând cu mușuroaiele de furnici care le-au însuflețit arhitecților ideea construirii unei clădiri din Zimbabwe (Eastgate Center), industria a cunoscut în permanență evoluția cu ajutorul naturii, muza în fața căreia ne închinăm cu toții. Pentru a vă convinge de acest lucru, mai jos aveți câteva invenții născute din studiul legilor naturii.

Francezii și baobabul

La ce vă gândiți când auziți de căsuțele din copaci? Oricărei persoane i s-ar contura în minte imaginea unei construcții din lemn amplasată într-un copac. Designerii francezi au gândit însă mult mai departe și au inventat un alt fel de adăpost, diferit de căsuța clasică din copac, pe care l-au denumit „Baobed”. Dacă disecăm cuvântul, vom descoperi și sursa de inspirație a acestei invenții. „Bao” provine de la numele baobabului, arbore originar din Africa, căruia i se alătură cuvântul „bed”, tradus pat. Oare Baobedul să fie tocmai un pat suspendat într-un baobab? De fapt, Baobedul este o capsulă micuță asemănătoare cu un cocon, iar forma sa ovală reprezintă imitația fructului exotic al baobabului. Construită pentru oamenii pasionați de natură, capsula poate fi atârnată într-un copac sau așezată pe un acoperiș.

capsula ce imita baobabul

                                          Sursă foto: thecollaborators.com

Când invențiile se țin scai

Născut în iunie 1907, elvețianul Georges de Mestral a obținut la vârsta de 12 ani un certificat prin care i se recunoștea autenticitatea primei sale invenții: avionul de jucărie. Mai târziu, o altă invenție avea să ia naștere în urma unei  drumeții în Alpi alături de câinele său, când Georges de Mestral a observat că  de  hainele lui se agățaseră o mulțime de ghimpi. Fascinat de aceștia, s-a hotărât să îi studieze mai atent. După aproximativ 8 ani de cercetări, inginerul a reușit să inventeze primul scai din bumbac, urmat de cel din nailon.

primul scai din bumbac

            Sursă foto: http://thinkjarcollective.com/

Păstrăvul, mâna dreaptă a pompierilor

Știați că de fiecare dată când un pescar se află prin preajmă, peștii devin stresați? De obicei, în momentele de stres oamenii manifestă dureri de cap, amețeli și întampină dificultăți de concentrare și exprimare. Păstrăvul însă, atunci când e stresat, secretă la nivelul pielii un fel de lubrifiant, un mucus ce îl ajută să se îndepărteze mai repede de un eventual pericol. Datorită cercetătorilor, din acest lubrifiant sintetizat în laborator a fost obținută o pudră care, dizolvată în apă, îi poate crește debitul acesteia. Această invenție le-a surâs pompierilor din New York care folosesc pudra  pentru a mări raza de acțiune a jeturilor de apă.

Un alt fel de adăpost

Conform unui studiu realizat de NASA, în câțiva ani viața va fi posibilă pe Marte. În cazul acesta, de ce n-ar putea fi posibilă și sub apă? De fapt, oceanografii și scafandrii au posibilitatea să trăiască săptămâni în șir în mediul acvatic cu ajutorul „aquabulle”-lor create de un arhitect francez. Acesta a studiat cu atenție păianjenul de apă ce reușește, prin intermediul unei bule de aer, să respire și să-și pândească prada sub apă. Atfel, mica insectă a devenit muză pentru crearea „aquabulle”-lor ce reprezintă adăposturi subacvatice.

adapost acvatic inspirat din paianjenul de apa

                                        Sursă  foto: biopix.com

„Pescărușul” de mare viteză

Shinkansen este una dintre cele mai rapide rețele de trenuri din Japonia, atingând cu aproximație viteza de 400km/h. Zgomotul a fost, la început, singura problemă pe care oamenii au întâmpinat-o atunci când au călătorit cu astfel de trenuri de mare viteză, deoarece schimbările de presiune ale aerului produc sunete asemănătoare unui bubuit prelung de fiecare dată când trenul iese dintr-un tunel. Inginerul Eiji Nakatsu a găsit soluția la această problemă în natură, fiind inspirat de pescărușul albastru. De ce tocmai de această vietate? Datorită abilității sale de trecere lină de la mediul aerian la cel acvatic, precum și a formei conice a ciocului său. Având ca model ciocul acestei păsări, inginerul a reconstruit partea frontală a trenurilor Shinkansen care acum produc mai puțin zgomot și folosesc cu 15% mai puțină energie.

trenuri de mare viteza inspirate dupa pescarusul albastru

                                    Sursă foto wikipedia/ asknature.org

Cuibul din Beijing

Conceput pentru a găzdui Jocurile Olimpice din anul 2008, Stadionul Național din Beijing reprezintă una dintre cele mai mari construcții de fier din lume cu o capacitate curentă de 80.000 de spectatori.  Cunoscut și sub denumirea de „Cuibul de pasăre”, arhitecții s-au lăsat conduși, în momentul proiectării acestuia, de ideea unor ramuri împletite, precum cele folosite de păsări pentru crearea unui adăpost. Cu siguranță merită vizitat, nu?

stadion national inspirat dintr-un cuib de pasari

                                                        Sursă foto: byWojtek.net

Aceste imagini sunt dovada că bionica este o artă în care cercetătorul privește atent natura și învață mereu câte ceva nou de la ea. Natura este, așadar, o bancă inepuizabilă de date care inspiră și îți permite în același timp să o imiți. Dacă n-ai fost niciodată fascinat de natură și de frumusețea ei, sper că acest articol te va inspira și determina să privești natura prin alți ochi. Cine știe ce idei îți vor trece prin minte? Până la urmă, majoritatea poveștilor ale invențiilor de mai sus încep cu ,,A fost odată ca niciodată…natura.’’

Comments

comments

trenuri de mare viteza inspirate dupa pescarusul albastru