Mafia rusă pune stăpânire pe…lumea modei?
Sunt frumoase, hotărâte și par să aibă întreaga lume a modei la picioare, sub tocurile stiletto marca Louboutin. Alura romantică și delicată le face să pară desprinse, parcă, din vremuri de demult apuse sau din filele unei opere de-a lui Dostoevsky, în timp ce chipul angelic și zâmbetul complice par să ascundă secrete colosale sau cel puțin o glumă bună cu circuit închis.
Ele sunt Țarinele (The Czarinas), așa cum le poreclește presa internațională cu afecțiune, haz și fascinație, deopotrivă. Apar la evenimente mai mereu împreună, soții lor sunt miliardari și au un trecut uneori…dubios, iar acum au dobândit, parcă peste noapte, o influență greu de obținut într-un domeniu atât de selectiv și elitist precum lumea modei. Din toate aceste motive li se mai spune, nu degeaba, și Mafia Rusă sau Haita Fashionistelor Ruse, fiind evident că simpla lor prezență stârnește curiozitatea privitorilor.
„Țarinele” zilelor noastre
Fie că sunt admirate sau disprețuite, aceste „fashioniste” sunt doar figurile reprezentative ale unei noi generații de femei de origine rusă, care dețin mijloacele financiare și dorința de a deveni cosmopolite, etalându-și posibilitățile în cea mai vizuală manieră: prin intermediul modei.
Drept urmare, sunt mai mult decât pregătite să achiziționeze nenumărate ținute exorbitante ale unora dintre cei mai căutați designeri, precum Valentino sau Karl Lagerfeld. Acesta din urmă s-a arătat surprins de entuziasmul și puterea de cumpărare a noului val de cliente ruse, care achiziționează în fiecare sezon câteva zeci de astfel de ținute create de el pentru Chanel, în valoare de mii de euro fiecare. Această opulență depășește chiar investiția făcută în mod regulat de clientele franceze, fidele ale brandului.
În plus, simțul estetic al Țarinelor îmbină vechiul cu noul și feminitatea cu non-conformismul, aducând o notă boemă stilului contemporan, iar perspectiva și viziunea lor nu trece neobservată. Astfel, în ultimii ani ele au devenit, la rândul lor, designeri, stiliști și editori. Colecțiile lor de modă impresionează la prezentările de la Paris, Milano sau New York, iar în calitate de editori ai unora dintre cele mai prestigioase reviste, ele sunt cele care dau acum tonul în materie de modă.
La fel, și în viața personală, reprezentantele acestei noi generații de femei ruse îmbină imaginea tradiționalistă a familiei cu exploatarea din plin a noilor oportunități și căi deschise în lumea modernă. Pe de o parte, sunt căsătorite și au copii cu soți care le susțin financiar, iar ele par să joace perfect rolul soției trofeu. Pe de altă parte, însă, au studii superioare în domeniul jurnalismului, designului sau al afacerilor, sunt întreprinzătoare și își construiesc, treptat, propriul brand sau, de ce nu, propriul imperiu.
Making of: cum se creează o „Țarină”
Pentru a înțelege mai bine acest fenomen în devenire, să analizăm trecutul câtorva dintre aceste „Țarine” și modul în care au reușit să se evidențieze.
Ulyana Sergeenko este proclamată drept regina neîncoronată a acestei „grupări”. Fiică a unor academicieni, a crescut într-un orășel sărac din Kazahstan și a studiat Literele. Acum are 34 de ani, 2 copii și este căsătorită cu Danil Khachaturov, un magnat al industriei asigurărilor, cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari.
După ce a devenit model și editor de modă, ea deține acum una dintre cele mai apreciate case de modă din Rusia, iar clientela sa reunește și o sumedenie de celebrități precum Beyoncé, Lady Gaga sau Dita von Teese.
Miroslava Duma are 30 de ani și este, de asemenea, căsătorită cu un om de afaceri de succes – Alexei Mikheyev. cu care are 2 copii. Fiica unui industriaș și fost senator politic, Miroslava a avut mereu o viață privilegiată.
A studiat afaceri internaționale, dar și-a câștigat notoritatea în lumea modei din postura de jurnalist. A fost editor al revistei Harper’s Bazaar din Rusia, apoi a scris pe tema modei pentru multiple publicații rusești și internaționale, iar acum deține Buro24/7, o publicație online despre modă, artă, arhtectură și nu numai. Revista Vogue a numit-o „un antreprenor strălucit”, iar The Financial Times o consideră „o forță în industria modei”.
Natalia Vodianova a fost inclusă mai recent în gașca „Mafiei ruse”, dar este mult mai bine cunoscută publicului, datorită carierei de mare succes pe care a avut-o în lumea modeling-ului. Provenind dintr-o familie fără posibilități financiare, acum are 33 de ani, 4 copii și un partener miliardar, joacă ocazional în filme și pozează încă pentru diverse campanii ale marilor case de modă.
S-a făcut însă remarcată în ultimii ani mai ales datorită acțiunilor ei filantropice susținute în folosul copiilor cu dizabilități, reușind să creeze platforma Elbi și să pornească o mișcare de strângere de fonduri în acest scop.
Cu un stil personal mai simplu și mai subtil și având alte proiecte majore în afara domeniului modei, prezența Nataliei printre Țarine pare oarecum atipică. Totuși, ea este una dintre rusoaicele cele mai cunoscute și admirate în acest domeniu, astfel încât reușește să întoarcă capete la fiecare apariție a sa la evenimentele mondene.
Modă vs. Politică
Deși pe podiumurile de defilare ale lumii, elementele stilului rusesc sunt infuzate cu mare succes în multe dintre cele mai recente colecții și sunt primite cu brațele deschise, în Rusia povestea este diferită.
Dacă în anii precedenți a existat o oarecare relaxare față de globalizare în mai toate aspectele ei, presiunile politice recente se răsfrâng până și asupra unui domeniu aparent inofensiv, precum cel al modei. Ca un exemplu al puternicii implicări a statului în viața și alegerile cetățenilor, în 2014 guvernul Rusiei a decretat că multiple publicații, printre care edițiile rusești ale Harper’s Bazaar și Vogue trebuie conduse de persoane de naționalitate rusă, cu domiciliul stabilit în Rusia.
Drept urmare a acestei închideri crescânde a Rusiei față de Occident și de teama unei viitoare instabilități economice, nici clientela rusă nu a mai apărut în număr atât de mare în primele rânduri ale prezentărilor de modă pentru 2016.
Moda ca act de rebeliune
Totuși, în ciuda controlului politic, tânăra generație continuă să urmărească fiecare pas al „Țarinelor”, fapt care devine un act de rebeliune în sine. Ba chiar, această mișcare prinde amploare în mediul online, prin intermediul rețelelor sociale și cu sprijinul special al bloggerilor de modă din Rusia și nu numai. S-ar părea că tocmai din cauza restricțiilor, „Mafia rusă” a modei, superficială la prima vedere, devine un fenomen cool și, în același timp, simbolic pentru nevoia de exprimare și libertate a tinerei generații.
Așadar, ne putem aștepta să vedem acest grup vesel și pestriț cu atât mai mult de acum înainte. Într-un asemenea context, e oare posibil ca apelativul de „Mafie” să se reinventeze, primind o semnificație…pozitivă?
Comments
