Galeria subacvatică – mai mult decât artă

Ocean la apus

Am descoperit de curând ceva cu totul deosebit: un muzeu ascuns sub valuri. Chiar mai fascinant decât aspectul galeriei în sine, este impactul pe care aceasta îl are: un semnal de alarmă asupra indiferenței de care dăm dovadă.

Ce cunoaștem noi despre mări și oceane, până la urmă? Imaginează-te în fața valurilor care năvălesc spre țărm. Privind atâta apă “fără sfârșit”, ți se pare îndreptățit să o consideri invincibilă. O vezi cum se ridică și se apropie de tine tot mai tare. Fiecare val acoperă nisipul și ascunde orice urmă ar fi fost vreodată impregnată în acel loc. La plecare, trage cu el scoici, pietre și de multe ori, te-ar lua și pe tine în adâncuri. Această apă fumegândă și spumoasă, care se înalță și devorează tot în calea ei, răpune diguri și scufundă orașe, este acuzată de multe dezastre naturale. Ar fi o naivitate să contestăm forța ei impunătoare, așa că o privim fără milă.

Ceva diferit

Acum 10 ani, însă, și-a făcut loc în aceste ape misterioase o primă sculptură de ciment, chiar pe coasta Mării Caraibelor, unde a lovit brutal uraganul Ivan. Această regiune, puternic avariată de forța impunătoare a apelor, a înflorit, s-a transformat.

Jason deCaires Taylor sculptura subacvatica

Așa a început povestea lui Jason deCaires Taylor, un sculptor care îmblânzește prin arta sa imaginea dură a apelor care acoperă planeta. Malul insulei Grenada a devenit casă pentru prima galerie de sculpturi subacvatice din lume, iar la scurt timp, Taylor s-a mutat în Mexic și a închegat acolo o comunitate cu ajutorul căreia a pus pe picioare un muzeu subacvatic cu peste 500 de sculpturi, în stațiunea Cancun.

De ce?

Copilărind atât în Asia, cât și în Europa, Taylor a petrecut mult timp explorând recifurile de corali din Malaezia și studiând arta la Londra. Mai târziu a devenit un instructor de scufundări foarte bun și un fotograf premiat pentru imaginile deosebite surprinse în adâncuri. Aceste lucruri nu au fost la întâmplare. Cu 20 de ani de experiență în scufundări și cu o afinitate pentru artă, Taylor și-a urmat visul, îmbinând cele două aspirații ale sale. Astfel, au luat naștere cunoscutele sale sculpturi de ciment.

galerie subacvatica Jason deCaires Taylor
La început a fost pentru artă. Oceanul oferă cele mai speciale jocuri de lumină, iar efectele vizuale pe care le are apa asupra sculpturilor aduc mister și unicitate. Dar totuși, nu e o sarcină ușoară să-ți expui arta în adâncuri, pe nisipuri mișcătoare. E vorba de câteva tone de ciment care trebuie coborât și manevrat cu grijă.

În timp, Taylor și-a dat seama că nu mai e vorba doar de lumini sau de efecte. Sculpturile sale au prins viață. Acestea se dezvoltau și creșteau, depășind imaginația oricărui om. Spongierii, coralii, aricii și stelele de mare, alături de fel de fel de pești, și-au găsit căminul pe aceste blocuri de ciment, iar odată cu ei colorații deosebite și texturi de neînchipuit au îmbrăcat arta lui Jason într-un strat organic de creativitate și delicatețe. Pe lângă impactul vizual, sculpturile sale au adus în atenția publicului aspecte sensibile.

sculpturi de ciment Jason deCaires Taylor (1) sculpturi de ciment Jason deCaires Taylor

Ce se întâmplă de fapt?

Recifurile de corali oferă adăpost și mediu pentru înmulțirea unui număr foarte mare de vietăți marine. Din păcate, numai 10-15% din fundul oceanelor este acoperit de zone suficient de solide ca să permită crearea unui recif, iar echilibrul acestora este în mare pericol.

Nu mai este un secret, recifurile de corali dispar în mod alarmant. Peste tot în lume, acestea sunt afectate de activitatea noastră, fie că pescuim neglijent, fie că suntem turiști nepăsători, fie că poluăm “în liniște”, de acasă. Oceanele noastre “indestructibile” sunt în pericol.

Prin munca sa, Taylor vrea să atragă atenția asupra acestui fapt. El crează opere de artă cu scopuri ecologice bine definite, nu numai pentru a le expune pe pereții unei galerii. Aceste sculpturi servesc drept recifuri artificiale, care prin frumusețea lor atrag turiștii, alocând timp celor naturale să se regenereze. Cimentul folosit de el este de 10 ori mai rezistent decât cel normal și are un PH neutru, favorabil dezvoltării coralilor.

sculpturi cei 4 calareti ai apocalipsei

Mai mult decât mări și oceane

Jason nu se oprește aici. Anul acesta a instalat în centrul Londrei sculpturile celor 4 călăreți ai Apocalipsei, chiar în fața Parlamentului, transmițând prin acest fapt un mesaj important asupra schimbărilor climatice. Pentru el, acesta este doar începutul unei misiuni de salvare a vieții subacvatice.

Fie că ți se pare înspăimântătoare, ieșită din comun sau deosebit de frumoasă, expoziția lui Jason nu te va lăsa indiferent. Sutele de sculpturi create de el transmit un mesaj puternic, la unison: pentru a ne bucura de impactul pe care îl are peisajul oceanelor asupra noastră, trebuie să dăm ceva înapoi. Acel ceva este chiar șansa la viață, la a se dezvolta și a evolua.

Comments

comments

Jason deCaires Taylor sculptura subacvatica