Faptele surprinzătoare despre cum ne influențează viața culorile

joc_de_culori

Mereu mi-au plăcut culorile și m-au fascinat. Doar că, niciodată nu am fost genul acela de persoană care să se îmbrace doar în haine colorate. Mă gândeam că ies prea mult în evidență, că lumea o să se uite altfel la mine. Asta până am ieșit cu cea mai „colorată” persoană și m-a făcut să văd lumea cu alți ochi. Mi-a spus că atunci când alegi culorile, ele îți vor da la rândul lor un sentiment de bucurie. Mi-am zis: wow, cred că sigur spune asta doar pentru a mă face să port și eu ceva colorat! Tu ce crezi? Avea dreptate sau nu?

Ce sunt culorile, așadar?

Culoarea este percepția de către ochi a uneia sau a mai multor frecvențe (sau lungimi de undă) de lumină.  La oameni, această percepție provine din abilitatea ochiului de  a distinge câteva analize filtrate diferite ale aceleiași imagini.

Deci lumina nu călătorește singură, ci este însoțită de alte energii.

Cum putem totuși să distingem culorile?

Fiecare entitate are o construcție moleculară specifică, iar unele culori sunt absorbite și altele sunt reflectate. Razele luminoase reflectate ajung la retina ta, care are în componență mai multe tipuri de celule receptoare – celule cu conuri și celule cu bastonașe. Hai, îți amintești că ai făcut asta și în clasa a 7-a? Dacă nu, îți spun eu. Celulele cu bastonașe sunt cele care îți dau indicii atunci despre luminozitate (ca atunci când ești în întuneric și percepi totul într-un ton albăstrui). Pe de altă parte, celulele cu conuri sunt de trei tipuri, corespunzătoare celor trei culori primare – roșu, verde și albastru – și ele sunt cele care te ajută să îți formezi senzațiile de culoare.

Ce se întâmplă mai departe? Pe retina ta au apărut mai multe raze luminoase. Acestea sunt modificate mai apoi în semnale ce sunt transmise spre creier, loc unde are loc decodificarea, analiza și sinteza lor. Formarea senzației de „alb” se datorează stimulării egale a celor trei tipuri de celule cu conuri, senzațiile cromatice se datorează inegalității celulelor, iar lipsa stimulării coincide cu senzația de „negru”

Dintr-un studiu reiese că oamenii preferă albastru și că este pe primul loc în topul culorilor favorite. În medie, pentru jumătate dintre persoanele chestionate albastru este culoarea preferată. Nu mai e de mirare de ce majoritatea prietenilor mei preferă această culoare. Albastru este de patru ori mai iubit decât culoarea de pe locul doi, de obicei violet sau verde.

Știai că tot culoarea albastră este indicată pentru gameri? Un studiu realizat în Japonia a arătat că persoanele care petrec mult timp jucându-se pe computere sau console într-un mediu albastru au un ritm cardiac mai regulat decât acele persoane care fac același lucru dar într-un spațiu cu pereți galbeni sau roșii. Și încă un lucru bine de știut. Nu numai noi preferăm culoarea aceasta, ci și renumiții țânțari. Da, ei preferă culorile închise, printre care și albastru. Așa că atunci când decizi să mergi cu cortul, alege haine deschise la culoare.

Efectele culorilor asupra ființei umane

Ai auzit vreodată de Podul londonez Blackfriars? Ei bine, acest pod este renumit deoarece era podul preferat al unui mare număr de sinucigași care preferau să își curme viața aruncându-se în apele Tamisei. Înițial, culoarea acestuia era negru, dar a fost revopsit în bleu-verde deschis și ce crezi? Numărul sinuciderilor a scăzut foarte mult, iar specialiștii cred că acest lucru s-a întâmplat chiar din simplul fapt al noii culori, recunoscută pentru efectele sale sedative și relaxante.

pod_londra

Sursă foto.

Culorile în alimentație

Un alt lucru interesant despre culori este faptul că, în funcție de fiecare culoare în parte, legumele au alt rol. Știi, desigur, că este esențial pentru sănătate să ai o alimentație diversă. De aceea, îngrijește-te să-ți compui meniuri cât mai „colorate“. Fructe și legume albe, roșii, verzi, albastre – fiecare culoare care se regăsește în farfuria ta îți aduce un strop de sănătate. Pigmenții naturali și substanțele care colorează atât de frumos fiecare aliment au și rol terapeutic: previn apariția multor afecțiuni, întârzie îmbătrânirea și te mențin în formă. Data viitoare când te duci la piață, alege alimente cât mai intens colorate.

curcubeu_vegetal

Sursă foto.

  • Alimentele „bleumarin și indigo” (mure, struguri, prune, vinete, coacăze, măsline, ciuperci negre) conțin substanțe cu proprietăți anticancerigene, cresc rezistența organismului la infecții, acționează benefic asupra vaselor de sânge, oaselor și rinichilor, stimulează memoria și funcțiile motorii.
  • Alimentele „galbene și portocalii” (caise, piersici, cartofi, morcovi, dovleac, mango, ardei galben, banane, pere, lămâie, portocală, măr, pepene galben) previn distrugerea celulelor, protejează pielea de acțiunea nocivă a razelor solare, îmbunătățesc vederea, întârzie îmbătrânirea ochiului, reduc riscul apariției bolilor de inima și scad nivelul colesterolului.
  • Alimentele „roșii” (roșii, sos de tomate, ceapă roșie, pepene verde, grapefruit, ardei roșu, cireșe, căpșuni, frăguțe) combat acțiunea nocivă a radicalilor liberi, prevenind astfel apariția unor tipuri de cancer și a bolilor cardiovasculare. Sunt tonifiante și favorizează buna circulație a sângelui.
  • Alimentele „verzi” (spanac, broccoli, pătrunjel, ardei, salată verde, kiwi) previn apariția cancerului, îmbunătățesc circulația și activitatea sistemului digestiv, stimulează activitatea organelor de reproducere.

Un alt lucru interesant despre culori este faptul că acestea ne induc într-o anumită măsură senzația de foame. Da, ai citit bine și cred că acum o să îți dai seama că într-adevăr așa și este. Studiile au arătat că cele două culori, roșu și galben ne induc această stare. Hai să îți mai spun ceva, dacă dorești să ai o dietă mai echilibrată, să nu îți vopsești bucătăria în galben. O să mănânci și mai mult.  Vorbind de mâncare, îți amintești de aceste sigle ale unor mari companii? Ei bine, după cum observi, și ele folosesc aceste culori despre care ți-am povestit. Surprinzător sau nu?

culori_care_ne_induc_starea_de_foame

Sursă foto.

Ultimele descoperiri au arătat că unele culori ne afectează modul în care percepem gustul mâncării. De exemplu, dacă alegi să îți bei ciocolata caldă într-o ceșcuță portocalie sau de culori care induc ideea de cremă, ciocolata va avea un gust mult mai bun decât într-o ceșcuță de o culoare diferită. Acum fie vorba între noi, dacă vrei să bei un ceai care nu îți place și crezi că va avea gustul pe care ți-l dorești…mai bine renunță la ceai.

cani_colorate

Sursă foto. 

Și să nu mai vorbim de culoarea roșu. Ei bine, știi și tu încă de când erai la școală că, atunci când profesorul tău tot scria cu roșu o făcea în așa fel încât să îți arate că nimic nu ai scris bine, cu alte cuvinte încerca să îți rescrie lucrarea. Se pare că asta era și idea de la care s-a plecat, și aceea că asociezi culoarea roșu cu eșecul sau cu o performanță scăzută (aici vorbim strict de școală și teste). Un articol interesant despre cum ne afectează culorile procesul de învățare îl găsești aici.

Pe lângă toate aceste lucruri noi aflate, mai există și altele mult mai surprinzătoare. Ai observat că în unele penitenciare este foarte întâlnită culoarea roz? Nu ai observat pentru că nu ai fost acolo, dar dacă vrei să știi mai multe, citește un articol grozav pe această temă. Aparent, această culoare este folosită pentru  a suprima furia și anxietatea datorită efectului său calmant. După cum am spus, instituțiile de îngrijire a sănătății mintale aleg să vopsească zidurile cu această culoare tocmai pentru a controla comportamentul prizonierilor și pacienților.

toreador

Sursă foto.

Ai auzit probabil că taurii nu preferă deloc culoarea roșu, și din acest motiv se tot luptă în arenă cu acel toreador. Ei bine, se pare că este doar un mit. Taurii de fapt, nu au o preferință în acest sens, dar nu preferă ca obiectele să se miște într-un ritm așa de rapid în fața lor.

Peste tot în această lume găsim culori. De la pantofii favoriți și cele mai frumoase haine, la minunata natură și lumea înconjurătoare. Tot ceea ce vedem are o culoare reprezentativă, iar asta se întâmplă încă de când universul a decis să joace un rol în viața fiecăruia.

Când vine vorba de culori, nu totul e tocmai roz. De exemplu, știai că există frica de culori? Ea poartă numele de cromofobie sau cromatofobie. Și ca să vezi, chiar și fiecare culoare în parte are câte un nume. Spre exemplu, frica de culoarea verde poartă numele de clorofobie

Acum, după ce ai citit acest articol, ai un task de îndelinit: imaginează-ți o lume alb-negru. Cum ar fi asta?  Într-adevăr este destul de greu…tocmai de aceea din când în când mai văd filme alb-negru, pentru a-mi aminti cât este de bine că avem culori care să ne inducă anumite stări. Și vorbind de filme alb-negru, îți recomand  Lista lui Schindler.

Comments

comments

joc_de_culori