Elon Musk – Inginer, Inventator, Explorator. Cum visul unui om schimbă lumea.

Elon Musk – Inginer, Inventator, Explorator. Cum visul unui om schimbă lumea.

Probabil ai auzit deja de el, sau măcar de unele din creațiile lui: Space X, sau Tesla Motors. Și totuși, cine e Elon Musk și cum a ajuns să pună bazele viitorului nostru? Astăzi îți voi spune povestea de succes a unui băiețel din Africa de Sud, devenit unul din cei mai bogați și cunoscuți oameni ai planetei, ajungând în elita celor care influențează modul în care ne trăim viețile și ne bucurăm de tot ceea ce este în jurul nostru.

Totuși, cine e Elon Musk?

S-a născut în Pretoria, Africa de Sud în 1971 și are un frate și o soră, ambii mai mici ca el cu câțiva ani. Tatăl lui lucra ca și inginer electromecanic, ceea ce a aprins și in tânărul Elon flacăra ingineriei și l-a împins mai târziu să devină persoana pe care o vedem astăzi. La vărsta de 10 ani, descoperă computerul Commodore VIC-20, iar în decursul următorilor ani învață, pe cont propriu, noțiuni de programare. La vârsta de numai 12 ani, reușește să scrie codurile BASIC pentru un joc video (Blastar), care este imediat cumpărat de o revistă de profil din țara sa.

Educația pre-universitară și-o realizează în Africa de Sud, mai întâi la școala preparatorie Waterkloof House, cu predare în limba engleză, iar mai apoi la liceul de băieți Pretoria. În 1989, după ce obține cetățenia Canadiană (mama sa, Regina, fiind născută în Canada), se mută în Canada, la Ontario.

La vârsta de 19 ani, Elon este acceptat la Universitatea Kingston din Ontario, unde petrece 2 ani, după care se transferă la Universitatea Pennsylvania, unde își obține diploma de licență în fizică. La vârta de 25 de ani, reușește să se licențieze și în economie la Școala Wharton din cadrul Universității Pennsylvania. Studiile doctorale le începe la Universitatea Stanford din California, dar nu le duce până la final, părăsind instituția la puțin timp după începerea programului.

Bun, și cum ajungi de la “m-am lăsat de doctorat” la multimiliardar?

Răspunsul e cu multă imaginație, viziune și o dorință arzătoare de a progresa. Mutarea lui Musk în California a coincis cu boom-ul Internetului, astfel că, împreună cu fratele lui Kimbal, Elon pune pe picioare o mică companie de software web numita Zip2. Scopul lor era să dezvolte un city guide online pentru presă. După ce reușește să obțină contracte atât cu New York Times, cât și cu Chicago Tribune, Zip2 este cumpărată, în februarie 1999, de compania Compaq contra sumei de 307 milioane de dolari cash și 34 milioane în acțiuni. Pare mult, nu-i așa? Pentru Zip2, Elon împrumutase 28000 dolari de la tatăl său.

Cum însă banii nu fac niciodată alți bani dacă stau pe loc, Elon reinvestește aproape imediat 10 milioane de dolari din banii obținuți și devine cofondator al X.com, o companie de servicii financiare online și plăți prin e-mail.  Un an mai târziu, aceasta fuzionează cu Confinity și își axează serviciile pe transferul de bani, ceea ce urma să devină PayPal. După înlăturarea lui Musk din funția de CEO al PayPal și cumpărarea de către eBay a companiei, acesta este compensat cu suma de 165 milioane de dolari.

Elon Musk lângă racheta Falcon 9

T-10 secunde până la lansare

Vizionar etern, Musk gândește proiectul “Mars Oasis” în 2001. Acesta urma să  trimită o seră de dimensiuni reduse pe Marte și creșterea de plante în regolitul marțian. Musk dorea astfel să crească interesul publicului pentru explorarea spațiului, dar în urma unor neînțelegeri avute cu reprezentanții Kosmotras pe tema prețului pentru rachetele Dnepr-1 pe care acesta dorea să le cumpere, Musk concluzioneaza că prețul pentru materia primă de care avea nevoie pentru a constui o rachetă este de doar 3% din prețul cerut de Kosmotras. Astfel, investind 100 de milioane din banii căștigați anterior, Musk decide înființarea celei de a treia companie a sa, Space Exploration Technologies, sau SpaceX, cu scopul pe termen lung de a crea o adevărată civilizație călătoare prin spațiu. Space X, sub conducerea lui Elon Musk, dezvoltă și produce tehnologia necesară pentru plasarea pe orbită a sateliților. Primele două vehicule de lansare au fost Falcon 1 și Falcon 9, inspirația numelui venind, ai ghicit, de la Millenium Falcon din Star Wars, iar nava produsă de SpaceX, și încă utilizată, împreună cu Falcon 9,  se numește Dragon.

Hai să ne uităm la câteva din realizările lor: În 2006, Musk reușește să negocieze un contract cu NASA pentru SpaceX, prin care aceștia din urmă se obligau la continuarea dezvoltării și testării vehiculelor de lansare Falcon 9 și a navei Dragon pentru a putea transporta marfă către Stația Spațială Internațională (ISS).  În 2008, mai câștigă un contract cu NASA, pentru 12 zboruri către ISS după închiderea programului Space Shuttle al NASA în 2011. În septembrie 1009, SpaceX devine prima companie privată care reușește să plaseze cu succes un satelit pe orbita Pământului. În 2012, SpaceX intră în istorie ca prima companie privată ce reușește ancorarea și mai apoi andocarea la ISS, și pare ca nu are nici cea mai mică intenție din a se opri doar la această realizare.

Elon Musk la o prezentare Tesla Motors

Tesla Motors

Tesla este un proiect început de Martin Eberhard și Marc Tarpenning în Iulie 2003, care a captat atenția vizionarului Musk. În 2004, acesta  conduce runda de investiții în Seria A și

reușește să devină președintele Consiliului De Administrație al companiei. Musk și-a asumat încă din primul moment un rol activ încompanie și a urmărit în detaliu design-ul și producția Roadster-ului. În 2008, ca o consecință a crizei financiare, Elon devine CEO al companiei și “product architect”, poziții ce le deține și în momentul de față. Sub conducerea lui, Tesla Motors ajunge să-și scoată pe piață primul produs, mașina sport Tesla Roadster, din care ajung să fie vândute în jur de 2500 de bucăți în 31 de țări. În 2012 este scos la vânzare al doilea produs, Modelul S cu 4 uși, iar al treilea, Model X, ce inițial trebuia să fie scos la vânzare tot în 2012, a fost amânat pentru luna septembrie 2015. Pe lângă autovehiculele proprii, Tesla Motors furnizează sisteme electrice și electronice pentru alți mari producători, cum ar fii Daimler, Mercedes și Toyota, aceștia din urmă devenind și acționari ai Tesla.

Îndepartundu-ne un pic de Tesla Motors și revenind la Elon Musk, acesta deținea în 2012, 32% din acțiunile Tesla, cu o valoare cumulată de 18 miliarde de dolari. În calitate de CEO Tesla Motors și profitând de salariile anuale impresionante oferite de companie, Musk era cel mai bine plătit CEO din lume, cu un venit anual de 78,2 miliarde de dolari salar/an în 2014. Din 2014 începând, Elon Musk a urmat exemplul dat de Steve Jobs, având un salariu anual simbolic de un dolar, restul veniturilor sale realizându-se din acțiuni și bonusuri de performanță. Ca o reîncarnare a celui ce a servit drept inspirație pentru numele companiei, în 2014, Musk a anunțat că va permite oricărui om de bună credință să folosească tehnologia patentată de Tesla, în speranța că-i va stimula pe producătorii de automobile să grăbească dezvoltarea autovehiculelor electrice.

SolarCity, Hyperloop și OpenAI

Acestea sunt 3 dintre proiectele mai mici, sau în curs de dezvoltare inițiate de Elon Musk. Conceptul inițial pentru SolarCity a fost furnizat de Musk, dar compania a fost înființată de către verișorii lui Lyndon și Peter Rive. Cu toate acestea, Elon Musk este încă acționar majoritar. Motivația lui Musk pentru finanțarea atât a SolarCity, cât și a Tesla Motors a fost, conform spuselor acestuia, combaterea încălzirii globale. În 2014, acesta a promis construirea celei mai mari centrale de producere a energiei electrice solare din lume, lângă Buffalo, statul New York, ce va fi de 3 ori mai mare decât cea mai mare centrală din Statele Unite ale Americii.

Hyperloop este un proiect propus de Musk ca urmare a nemulțumirii acestuia sistemul California High-Speed Rail ce face legătura între Los Angeles și San Francisco. Musk a numit 12 ingineri atât de la Tesla Motors, cât și de la SpaceX pentru dezvoltarea conceptului fundamental și construirea design-ului pentru sistem. Denumirea de Hyperloop vine tot la inițiativa lui Musk, care-și imaginează un vehicul de transport subsonic ce ar urma să călătorească pe o distanță de 560 de kilometrii și ar parcurge-o în 35 de minute. Sistemul propus presupune folosirea unor segmente vidate pentru a reduce rezistența rezultată de frecarea cu aerul. Musk estima costurile pentru dezvoltarea și construirea sistemului la 6 miliarde de dolari, dar a menționat ca suma e estimativă. Cu toate acestea, dacă propunerea lui Musk de va dovedi fezabilă tehnologic din punct de vedere al costurilor, aceasta va deveni cea mai ieftină metodă de transport pe distanțe lungi. Pe 15 ianuarie 2015, Musk a anunțat pe Twitter că intenționează să construiască o linie Hyperloop lungă de 5 mile în Texas pentru a permite studenților și companiilor să lucreze cu ea.

În fine, OpenAI este cea mai recentă creație a lui Elon Musk, anunțată în decembrie 2015. Încă nu se cunosc foarte multe despre ea, dar conform spuselor lui Musk, este o companie non-profit de cercetare a inteligenței artificiale. OpenAI urmărește dezvoltarea unui AI general, în așa fel încât acesta să fie sigur și benefic pentru umanitate.

Comments

comments

Elon Musk – Inginer, Inventator, Explorator. Cum visul unui om schimbă lumea.