Cum a apărut sărbătoarea dragobetelui la români?

dragobete_la_români

Sursă foto.

În afara faptului că este sărbătoarea românească a iubirii, celebrată pe 24 februarie, ce altceva mai cunoști despre Dragobete? Venirea primăverii nu mai este anunțată doar de primul ghiocel, ci și de această sărbătoare. Există multe tradiții și obiceiuri țesute în jurul ei de-a lungul timpului, dar dintr-un motiv sau altul, au fost lăsate în urmă.

Cine este domnul Dragobete?

Denumirea de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi „dragu-” – drag și „biti” – a fi (a fi drag). Apoi această denumire slavă a fost adaptată încet la limba noastră, astfel apărând în Evul Mediu denumirile „Vobretenia” , „Rogobete” , „Bragobete” (unele dintre ele foarte apropiate de denumirea de astăzi) – până când s-a impus pe arii destul de extinse denumirea de Dragobete.

În popor, Dragobete era imaginat drept un zeu tânăr al dacilor și era sărbătorit în Muntenia, Dobrogea, Oltenia și Transilvania la o dată care putea varia de la o zonă la alta ( între 24 februarie și 28 februarie, 1 martie și 25 martie). În unele tradiții era cunoscut sub numele de „Năvalnicul”, „Logodnicul păsărilor”, Cap de Primăvară, Cap de Vară și era identificat cu zeul dragostei, Cupidon, fiind considerat patronul dragostei și bunei dispoziții. Pe meleagurile românești se spune că Dragobetele era un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale și le săruta cu foc.

Dragobetele chiar sărută fetele?

dragobetele_sărută_fetele

Sursă foto.

Păi se pare că da, și uite de unde a venit această expresie. În vremuri de demult, în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, cuvincioase obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchete cele dintâi flori ale primăverii. Culesul florilor se continua cu voie bună şi cântece, cu un fel de joc numit „zburătorit” care mai apoi se transforma în.„goana din ziua de Dragobete când fetele și flăcăii se adunau în preajma satului de unde, la ora prânzului, tinerele porneau în fugă către casele lor urmărite îndeaproape de băieți.

Cei care reușeau să-și prindă din urmă persoana iubită le puteau fura acestora o sărutare pecetluindu-și astfel legământul în fața tuturor. În fiecare sat, fetele și băieții se întâlneau, își alegeau perechea sau pur și simplu își declarau dragostea pentru că doar așa erau protejați întreg anul de puterea și binecuvântarea Dragobetelui.

Se credea că e semn rău dacă o fată sau un băiat nu întâlneau la Dragobete măcar un reprezentant al sexului opus, se zicea că nu vor fi iubiți. Sau dacă o fată ieșea cu un băiat și nu se sărutau, se credea despre ei că nu se vor mai iubi în acel an, că doar nu degeaba se spunea că „Dragobetele sărută fetele”.  Cele mai multe date despre „Dragobete” le avem de la marele folclorist şi etnolog Simeon Florea Marian (1847-1907), în preţiosul studiu etnografic „Sărbătorile la români”, în volumul al II-lea, intitulat „Păresimile”, apărut la 1899.

Pe parcursul volumului întâlnim trei tipuri de informaţii cu privire la Dragobete, şi anume: date despre o sărbătoare numită Dragobete, din 24 februarie; informaţia că ziua de 1 martie este numită şi Dragobete; legende cu privire la un „personaj” cu numele Dragobete Iovan”. Dacă dorești să citești un articol cu multe amănunte despre această sărbătoare, găsești aici o lungă poveste.

tinerii_culeg_flori_de_Dragobete

Sursă foto.

Valentine`s Day sau Dragobete? Prea multă lume se lasă ademenită de această sărbătoare împrumutată și care primește mult mai multă atenție în mass-media și uită de sărbătoarea noastră, sărbătoarea românească. Nu mă înțelege greșit, nu sunt împotriva acestei prime sărbători, însă…mi-ar plăcea să văd românii mult mai implicați atunci când vine vorba de o sărbătoare tradițională. Să fie aici oare vorba de o confruntare a culturilor, un orgoliu al societăților sau o zarvă împotriva comercializării dragostei?

Se pare că multe dintre aceste vechi tradiții au dispărut, și oricum sunt sigură că încă mai există locuri din țară unde oamenii petrec așa cum făceau strămoșii pe vremuri, în special în mediul rural. Dacă știi încă vreun loc unde se sărbătorește Dragobetele, spune-ne și nouă! Este un obicei frumos și ar fi păcat să nu fie cel puțin amintit, dacă nu petrecut ca și Valentine`s Day. Române, astăzi iubește românește, iubește cum vrei tu, dar iubește!

 

Comments

comments

dragobete_la_români