Computerul din nori. Ce e cloudul?

Computer-ul din nori. Ce e cloud-ul?

Tu știi ce este cloud-ul? Aud toată ziua acest termen, în fel de fel de contexte. Până la urmă am ajuns să cred că o fi ceva tărâm magic, unde găsești orice. Pentru unii e un concept, pentru alții o metaforă. Unii văd cloud-ul ca pe o aplicație web, unii zic că e un serviciu de hosting, alții spun că nu-l prea folosesc.

Dar totuși, ce e cloud-ul? Suntem “în cloud” acum?

Linia care diferențiază “cloud computing” de “local computing” devine, uneori, foarte subțire; poate de aici și sutele de definiții și interpretări ale acestei sintagme. În ziua de azi, cloud-ul e, mai mult sau mai puțin, o părticică din aproape tot ceea ce conține PC-ul tău. Practic, când desfășori o activitate online, fie că trimiți un mail, fie că postezi o poză pe facebook, accesezi un serviciu de cloud. Astfel, dacă ai de-a face cu o bucățică de informație accesată sau stocată prin intermediul internetului, poți să afirmi liniștit că te afli în “zona de cloud”.

În esență, cloud-ul nu e altceva decât un loc unde poți să păstrezi și să accesezi anumite date care altfel s-ar afla pe hard disk-ul computerului tău. Simplu, nu? Și de unde până unde “nori”, atunci? Ei bine, metafora aceasta de “nor” vine din primele zile de viață ale internetului, când înfrastructura gigantică a acestuia era reprezentată asemeni unui nor pufos, care în timp ce “plutea”, se conecta și împărțea informație.

De ce “pe cloud”?

Vreme de zeci de ani, informația era foarte bine stocată pe hard disk, de unde puteai s-o accesezi oricând. Cloud-ul vine cu o altă viziune. Ce-ar fi să muți tot ce ai într-un spațiu…să-i spunem “virtual”? Propriul tău hard disk, aflat “pe un nor”. Nu numai că ți-ai putea accesa pozele, muzica și documentele de pe orice alt device, folosindu-ți contul personal spre “propriul nor”, dar dacă hard-disk-ul PC-ului tău ar “muri” mâine, datele tale ar fi încă în siguranță. Da, pe cloud.

Computerul din nori. Ce e cloudul__2

De ce atâta fâs?

Trebuie să precizez acum, până nu e prea târziu: tot ce am povestit până în acest moment se referă la impactul pe care îl are cloud-ul asupra noastră, oamenii de rând, care accesăm internetul zi de zi, de pe device-urile personale, de acasă sau de la birou. Când vine vorba de mediul de business, însă, avem de-a face cu lucruri puțin mai complexe. Vorbim despre o piață care a generat în 2012 peste 100 de miliarde de dolari și se presupune că va ajunge până la 270 de miliarde de dolari în următorii 5 ani, o piață în continuă creștere, controversată și din ce în ce mai utilizată.

Business “în cloud”?  

În funcție de specific și nevoi, din ce în ce mai multe afaceri își mută activitatea “în cloud”, implementând unul sau mai multe dintre cele 3 servicii disponibile în acest sens. Practic, accesează resursele tehnice de care au nevoie direct de pe cloud, la fel cum folosesc utilitățile acasă. Așa cum poți să oprești apa la baie fără să-i lași și pe vecini fără apă, chiar dacă ai închis PC-ul și ai plecat de la birou, colegul tău de muncă poate să acceseze aceleași documente, de pe PC-ul lui. Mai mult, la sfârșit de lună, plătești pentru cât ai folosit, fie că e vorba de spațiu de stocare în “norișorul tău”, fie că e vorba de o aplicație web.

Cele 3 servicii

Putem privi cloud computing-ul ca pe o stivă cu 3 nivele: Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS) și Infrastructure as a Service (IaaS). Foarte pe scurt, SaaS-ul se referă la aplicațiile furnizate prin intermediul internetului, care sunt destinate persoanelor care folosesc de fapt produsule acestea. PaaS-ul se referă la un set de unelte care facilitează programarea acelor aplicații și care este destinat dezvoltatorilor. În final, IaaS-ul pune totul în mișcare: servere, loc de stocare, sisteme de operare, network-uri.

Pentru a înțelege mai ușor, putem să folosim o analogie în ceea ce privește aceste 3 niveluri ale cloud-ului. Infrastructura în sine nu e folositoare; doar stă și așteaptă ca cineva să o facă utilă. Dacă ne imaginăm sistemul de transport, cu toate drumurile și autostrăzile care duc de la A la B, acestea nu au sens până când nu circulă mașinile pe ele. Astfel, mașinile reprezintă platforma care vine deasupra infrastructurii și care transportă oamenii și bunurile la destinație, mai exact, chiar aplicațiile despre care vorbeam mai devreme. Deși în această analogie lucrurile par destul de clare, în realitate aceste 3 niveluri se întrepătrund din ce în ce mai mult, iar distincția devine dificilă.

Cloud-ul, concret

Ca să fie totul și mai clar, uite aici o listă cu cele mai comune exemple de cloud computing:

  • Google Drive – un serviciu de cloud pur; locul de stocare este online și toate documentele se accesează prin intermediul aplicațiilor cloud: Google Docs, Google Sheets etc.; de fapt, majoritatea serviciilor oferite de Google sunt bazate pe cloud: Gmail, Google Calendars, Google Maps și așa mai departe.
  • Apple iCloud – pentru că nu se lasă mai prejos, Apple oferă un serviciu bazat pe cloud pentru versiunile specifice de word, spreadsheet și nu numai. În plus, oferă o sincronizare a mail-urilor, a calendarului, a contactelor, un spațiu de stocare online și multe altele.
  • Amazon Cloud Drive – pe scurt, orice ai cumpăra în format digital de la Amazon, se va stoca online.

Pe lângă acestea există și servicii hibride de cloud, care sincronizează datele stocate online cu cele de pe PC-ul tău (Dropbox, Microsoft OneDrive etc.). În acest mod poți accesa aceleași fișiere și de pe hard-disk-ul “de pe pământ” și de pe cel aflat “pe nor”, atunci când nu ai conexiune la internet.

În ceea ce privește partea de hardware, unul dintre cele mai importante device-uri bazate pe cloud este Chromebook-ul. Practic, acest laptop transformă browserul Google Chrome într-un sistem de operare, are spațiu de stocare doar pentru acesta și nimic în plus, iar aplicațiile se accesează online.

Avantaje și dezavantaje

În fiecare zi stocăm, transferăm și edităm tot felul de documente online. Acum știm că de fapt le stocăm “în cloud”. Dar totuși, cât de sigur e cloud-ul?

Co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, consideră că vom avea de-a face cu o mulțime de probleme în anii ce urmeză. Pe de o parte, din cauza faptului că aceste servicii pot să “cadă” oricând, înformația stocată de noi se poate pierde. Spre exemplu, în 2014, Dropbox, iCloud și multe alte servicii de cloud au încetat să funcționeze pentru cîteva ore. Pe de altă parte, Woz ridică problema drepturilor de autor: cine deține informația stocată în cloud? tu sau compania care oferă acest serviciu?

Un alt aspect care nu poate fi uitat este cel al confidențialității. Majoritatea datelor care circulă pe internet sunt implicit nesigure. Un exemplu foarte comun în acest sens este e-mailul. Totuși, există tehnologii de criptare și în ceea ce privește cloud-ul. Aceste tehnologii oferă o oarecare siguranță deoarece e mult mai dificil să accesezi informația criptată.

În altă ordine de idei, a avea încredere totală în cloud înseamnă a avea încredere totală în companiile care îți controlează accesul la cloud (spre exemplu, furnizorul tău de servicii internet). În timp, acest acces va costa din ce în ce mai mult. Tu cât ești dispus să plătești?

Computerul din nori. Ce e cloudul__1

Tehnologia se dezvoltă tot mai mult pe zi ce trece și noi încercăm să ne adaptăm. Cloud-ul, la fel ca internetul, este unul dintre acele lucruri pe care le învățăm și le îmbunătățim din mers. Cert este că hard disk-ul clasic își pierde din popularitate și cu toate că este pe un pămând nesigur, cloud-ul câștigă teren. Încet, încet, ne mutăm toți pe “norișorul propriu”, iar dezavantajele de care ne lovim acum vor fi înlocuite de soluții.

Comments

comments

Computer-ul din nori. Ce e cloud-ul?