Ce preț pui pe libertatea ta?

Gândește-te la tot ce ai putea obține în viața asta, dacă te străduiești suficient: o casă impunătoare, o mașină de ultimă generație, atâția bani de buzunar câți câștigă alții într-o lună și cele mai în vogă distracții, răsfățuri și gadget-uri.

Dacă ești, însă, ca majoritatea oamenilor, toate lucrurile acestea nu-ți vor pica din cer, nu le vei primi ca moștenire și nici nu le vei obține câștigând la Loto. Ca să strângi asemenea sume încât să-ți permiți să trăiești astfel, va trebui să depui chiar și zeci de ani de muncă și de sacrificii personale, poate clădindu-ți o carieră rentabilă, dar care va ajunge să te macine zi de zi.

Dar dacă, într-o bună zi, ai avea de ales: renunță la acest nivel de excese și „bunăstare”, iar în schimb vei primi libertate. Ce-ai face?

Aceeași întrebare stă la baza unei schimbări importante de atitudine pe care o experimentează tânăra generație din zona „Vestică”, inclusiv cea din România. Tot mai mulți tineri reacționează împotriva unei definiții mult prea rigide a succesului, punând mult mai mare preț pe independență și pe auto-cunoașterea necesară pentru a-și croi propriul drum în viață. Este o atitudine pe care eu o împărtășesc și, poate, la fel gândești și tu.

fii liber arta

Photo Credit: „Street art on Degraves St: Be Free”, © 2011 Katherine Lim, Flickr | CC-BY | via Wylio

Minimalismul ca stil de viață

În acest context, un nou concept devine tot mai interesant de explorat – Minimalismul. Stilul de viață simplu pe care îl promovează acesta a fost practicat dintotdeauna și stă în continuare la baza a diferite culturi și religii. În Occident, însă, minimalismul apare acum și câștigă teren ca o alternativă la materialismul excesiv al ultimelor decenii.

Referitor la această goană după lucruri, e celebră zicala lui Dave Ramsey, care sună, în traducere liberă, cam așa: „Cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie cu bani pe care nu-i avem ca să impresionăm oameni care, de fapt, nu ne plac”.

lupa in arena

Dacă, înainte, acumularea impulsivă a celor mai noi și strălucitoare obiecte servea drept măsură și dovadă a succesului, a duce un stil de viață minimalist presupune a păstra în viața și în casa noastră doar obiectele care ne folosesc cu adevărat, renunțând la orice surplus. Importanța obiectelor devine astfel secundară, odată ce ne schimbăm atenția de la aspectul material la acela al unei vieți bazate, mai degrabă, pe experiențe valoroase la nivel individual.

Beneficii ale minimalismului

Probabil că intuiești la ce avantaje te-ai putea aștepta în urma adoptării minimalismului. Beneficiile ar fi multiple, dar majoritatea celor care au experimentat acest stil de viață spun că i-a ajutat astfel:

Au resimțit mai puțin stres, având mai puține lucruri în jur și mai puțină dezordine. În plus, conștientizând că nu au nevoie de foarte multe lucruri materiale, nu și-au mai făcut atâtea griji legate de aspectul financiar.
Au ajuns la un grad mai mare de stabilitate financiară. Atunci când au renunțat la cumpărăturile bazate pe impulsuri de moment, au reușit să investească banii câștigați în proiectele mult dorite sau în cele cu adevărat necesare. Au achitat datorii sau credite sau au avut posibilitatea de a-și deschide afacerea mult dorită.
Au avut mai mult timp pentru ei înșiși și pentru experiențe frumoase petrecute cu cei dragi. Timpul pe care l-ar fi petrecut altă dată făcându-și griji sau lucrând în plus pentru a-și permite următoarea achiziție scumpă, au avut libertatea să-l dedice unui hobby sau unor călătorii îndelungate.
Au clădit relații mai sănătoase și au acumulat, astfel, amintiri frumoase demne de povestit nepoților.
Au devenit proactivi. Renunțând să mai fie doar consumatori care reacționează la ceea ce li se oferă, au realizat că pot face lucrurile altfel, după propria voință, simțindu-se mai motivați și mai responsabili de propriul destin.
Prin toate acestea, au devenit mai liberi! Știind că pot trăi confortabil cu mai puțin, și-au permis „luxul” de se da jos din roata hamsterului care aleargă necontenit și de a-și lua mai mult timp pentru ceea ce îi entuziasmează cu adevărat în viață.

Cum poți să devii un „minimalist”?

Nu există o anumită rețetă a minimalismului, dat fiind că acesta se bazează pe ceea ce consideră fiecare ca fiind important sau valoros. Indivizi provenind din medii diferite, cu  interese și planuri de viitor dintre cele mai diverse, pot înțelege diferit ideea unui vieți simplificate. Viziunea călugărilor budiști sau a populației Amish, spre exemplu, despre ce înseamnă simplitatea este categoric alta față de perspectiva mea, a ta sau a celor care folosesc mediul digital pentru a se conecta la lumea din jur.

Spațiul acesta digital, însă, ne oferă luxul de a cunoaște cazuri diferite de oameni care aleg să trăiască altfel decât cei de lângă ei și care-și documentează experiența pas cu pas. Majoritatea celor care au dobândit notorietate în acest sens provin, în mod oarecum ironic, din Statele Unite, fiind persoane care caută să meargă în contra valului și a mitului „visului american”.

Colin Wright este un astfel de tânăr, antreprenor din California, care a renunțat acum 6 ani la toate obiectele care nu încăpeau într-un rucsac și s-a decis să ducă un stil de viață nomad. De atunci, călătorește și trăiește în câte o țară nouă, schimbând locația o dată la aproximativ 4 luni și își relatează experiența pe Exile Lifestyle. A ajuns, astfel, în periplurile lui, prin Argentina, Tailanda, Asia de Sud-Est, Islanda, România și încă vreo 40 de țări.

În mod similar, sute de oameni de afaceri ruși (dacă nu chiar mii, conform unelor statistici) au abandonat toată averea acumulată și au decis să se mute în sătucuri izolate din zona Siberiei. Unul dintre aceștia este German Sterligov, același om care a devenit, după căderea regimului comunist, cel de-al doilea milionar oficial din Rusia. Tot el a candidat în 2004 pentru președinția Rusiei, bineînțeles fără succes. Declarându-se dezamăgit de „atmosfera mercenară și invidia” omniprezentă în Moscova, el și-a vândut toată averea și s-a mutat, împreună cu familia lui, într-o cabană izolată, fără electricitate. Deși susține că e mai fericit ca niciodată, se pare totuși că flerul pentru afaceri nu l-a părăsit, intenționând să pornească o afacere agricolă.

milionar care traieste cu familia intr-o cabana
Apoi, unii oameni au împins acest stil de viață atât de departe, încât au hotărât să renunțe complet la bani. Astfel a procedat Heidemarie Schwermer, o femeie de origine germană care a renunțat să mai folosească acest simbol suprem al capitalismului în urmă cu 14 ani. Acum, în vârstă de 68 de ani, ea spune că se simte mai liberă și mai independentă decât a fost vreodată înainte. Modul în care reușește să se descurce astfel în viața de zi cu zi a devenit chiar subiect de film, în ”Living Without Money”.

Pentru majoritatea dintre noi, însă, un astfel de scenariu extrem nu e un deziderat. Dimpotrivă, poate părea chiar un coșmar, cerându-ne să ne reorganizăm întreaga existență în jurul acestui nou set de valori. Practic, am ajunge doar să înlocuim o extremă cu alta: obsesiei de a deține obiecte i s-ar substitui fixația de a nu acumula nimic material.

Dacă e să ne gândim, totuși, la realitățile lumii moderne, la speranțele și planurile fiecăruia sau la situații și relații familiale diferite, astfel de schimbări radicale nu par chiar rețeta potrivită. Spre exemplu, un cuplu care locuiește împreună și are păreri diferite (dacă nu chiar opuse) despre subiect sau o familie cu copii mici s-ar putea să-și dorească să facă doar niște mici ajustări la modul de viață sau să testeze apele, treptat-treptat.

Pentru o astfel de schimbare, graduală și…mai blândă, site-uri precum The Minimalists  și Blonde on a Budget (http://blondeonabudget.ca) detaliază temeinic tot acest proces cu sfaturi potrivite pentru fiecare etapă a adoptării acestui stil de viață.

Ca să verifici, măcar orientativ, dacă ai prea multe lucruri și dacă e cazul să faci ceva legat de asta, poți încerca testul propus de publicația TIME. Sau, pur și simplu, fă o mică plimbare prin casă și uită-te cu atenție în jur: e prea aglomerată de obiecte sau se face imediat dezordine după ce tocmai ai aranjat prin casă?

Dacă verdictul e unul afirmativ, ai putea să începi cu pași mărunți, dându-ți câteva provocări:

Nu mai cumpăra nimic, în afară de mâncare și produse necesare pentru casă, timp de o lună. Așa îți vei da mai bine seama pe ce se duc banii și nu te vei mai întinde „cât ți-e plapuma”.
Analizează cu atenție obiectele din fiecare cameră și gândește-te câte lucruri ,,de umplutură” ai acolo. Aruncă tot ce nu-ți folosește sau aranjează frumos lucrurile, astfel încât să știi exact ce ai în casă și să le găsești când vei avea nevoie de ele. Cu cât spațiul e mai aerisit cu atât îl poți menține ordonat și curat.
În plus, nu-i așa că merită să folosești în alt scop, unul mai distractiv decât ștersul prafului, timpul pe care l-ai fi petrecut dereticând prin casă?

Sortează hainele pe care le ai (probabil înghesuite în dulap) și donează/aruncă ceea ce n-ai mai folosit în ultimul an sau nu-ți vine perfect. Hainele nu se vor mai șifona atât de ușor, nu vei mai avea atât de multe rufe de sortat și spălat, în schimb vei avea o vedere mai bună a obiectelor pe care le ai în dulap și pe care chiar le folosești.
Repară obiectele care au nevoie de reparații, în loc să le arunci la primul semn de uzură. Te vei simți extrem de bine văzând câte poți realiza.
Pune-ți imaginația la treabă și găsește noi moduri în care poți refolosi un obiect astfel încât să ai senzația de nou. Spre exemplu: rearanjează mobila și amenajează-ți un birou doar pentru tine. Posibilitățile sunt nelimitate!

      În timp, îți vei da seama dacă minimalismul este sau nu pentru tine și s-ar putea să vrei să încerci și una dintre variantele „extreme” despre care ți-am povestit mai înainte. Oricum, cu siguranță te vei cunoaște mai bine și vei afla care-ți sunt limitele, din acest punct de vedere. Cel puțin, aceasta a fost experiența mea cu minimalismul.

Minimalismul – o poveste personală

Pentru început, ar fi bine să spun că nu sunt cea mai organizată, nici cea mai cumpătată persoană din lume și mă întind mai mereu exact atât cât pot, din punct de vedere financiar. Nu știu să pun deoparte, dar nici nu acumulez datorii. Oricum aș face, ecuația asta nu dă cu rest. Am conștientizat, însă, că trebuie să fac o schimbare la acest capitol, ca să pot mai apoi să-mi asum anumite riscuri și să ies din rutină, însă nu știam exact cum. Știam doar că îmi doresc să fiu mai liberă și mai creativă în ceea ce fac, fără un birou și un program bătut în cuie.

Apoi, acum câteva luni, am decis să devin „un minimalist”, așa cum citisem cu fascinație despre atâția alții. Am făcut acest lucru pentru a dobândi o oarecare independență financiară care să-mi permită să fac schimbarea profesională dorită, dar și pentru că mă simțeam copleșită de lucrurile care se tot acumulau cu fiecare sumă în plus care ne intra în casă.

De aceea, primul pas a fost să renunț să mai cumpăr tot felul de mărunțișuri care-mi dădeau doar o satisfacție de moment și al căror cost cumulat era nejustificat de mare, atunci când trăgeam linie la sfârșit de lună. Apoi, încet-încet, am făcut schimbări care pot părea ridicol de nesemnificative, cum ar fi să iau fiecare cotlon al casei la analizat, aranjat sau aruncat ori să-mi fac aprovizionarea de la supermarket, nu de la buticul din cartier, mult mai costisitor. Treptat, am devenit tot mai creativă și mai mândră de abilitățile mele și mi-am dat astfel seama că, fără sacrificii majore, pot să susțin o reducere de venit.

Astfel, atunci când s-a ivit oportunitatea așteptată (care-mi aducea pentru moment mai puțini bănuți, dar o mult mai mare libertate), am putut să fac trecerea la un nou domeniu de lucru, mai „pe sufletul” meu. Culmea, în aceeași companie, și a fost cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla.

E curios cum se aranjează uneori lucrurile, însă trebuie să simți că ești pregătit și liber pentru a face acea schimbare. E adevărat, e mai ușor să schimbi direcția atunci când ești tânăr, când nu depinde altcineva de tine. Însă, în orice etapă te-ai afla, dacă minimalismul ca stil de viață îți sună bine, încearcă-l! Ce ai de pierdut?

 

Comments

comments

fii liber arta