5 destinații din România pe care trebuie să le vizitezi

5-locuri-pe-care-trebuie-sa-le-vizitezi-in-romania

Puțini sunt cei care, din dorința de a-și cunoaște țara, și nu din nevoie, aleg să viziteze locurile pline de farmec și istorie ce se găsesc la tot pasul în România. Tuturor ne place să vedem locuri noi, însă am observat că majoritatea când se gândesc la călătorii, își imaginează Viena, Londra sau visează la o plajă aurie, mărginită de o mare (de regulă mediteraneană) sau chiar la vârfurile alpilor. Astăzi vreau să te plimb prin câteva din locurile mele preferate din țară, cele care mi-au lăsat, așa cum sper că îți vor lăsa și ție, cele mai de preț comori, amintirile plăcute.

1. Hotelul de gheață de la Lacul Bâlea.

hotelul-de-gheata-de-la-balea

Situat în Munții Făgăraș, pe malul Lacului Bâlea, hotelul de gheață este recunoscut ca fiind una din cele mai originale destinații de vacanță de la noi din țară. Deschis doar pe perioada iernii, din motive evidente, tematica hotelului diferă de la un an la altul. Hotelul este reconstruit anual din materiale locale, blocurile imense de gheață fiind scoase din înghețatul Lac Bâlea. Urcușul până la fantasticul hotel se face cu telecabina, ceea ce permite admirarea fantastica panoramă montană.

Hotelul de gheață ar putea fi una din cele mai reci experiențe ale vieții, dar din fericire, camerele sunt confortabile, iar paturile dispun de perne moi, așternuturi calde și de foarte multe blănuri moi naturale. Pentru cei friguroși, care încă își fac griji, hotelul pune la dispoziție saci de dormit. Printre activitățile puse la dispoziție de hotel se numără plimbările cu snowmobilul, săniușul, cursuri de sculptură în gheață și plimbările prin zonă. Prețul pentru o cameră dublă este de 440 Ron pe noapte, iar pentru camerele de tip igloo 660 Ron. Una peste alta, trecând peste prețul destul de piperat, hotelul de gheață este o experiență ce merită traită din plin de oricine are ocazia, și nu întâmplător este primul pe lista aceasta.

2. Salina Turda

Salina-Turda

Galerii nesfârșite, tunele înguste ce alternează cu caverne înalte, o experiență unică. Cam așa am descris salina Turda după ce am vizitat-o prima oară. Pășind prin gura minei, mergem înapoi în istorie, la Turda exploatându-se sare încă de pe vremea Imperiului Roman. Totuși profitabilitatea maximă a salinei a fost între secolele 15 și 17, mai ales în timpul ocupației maghiare a zonei. În perioada interbelică, mai exact în 1932, salina își închide porțile, în mare parte din cauza tehnologiilor învechite ce erau încă folosite în exploatare, dar și din cauza randamentului din ce în ce mai scăzut al minei. Abia în 1992, salina Turda își redeschide porțile, de data aceasta ca destinație turistică ce poate fi vizitată pe întreg parcursul anului. Renovată în 2010, cei ce doresc să viziteze bătrânele galerii se pot bucura de micul muzeu din interior, populat de mai multe echipamente medievale, perfect păstrate, ce erau folosite în exploatare. De asemenea, salina se poate mândri cu propriul amfiteatru, spații de relaxare, locuri de joacă pentru copii, camere de tratament, sarea având proprietăți vindecătoare fenomenale, dar și de un lac subteran cu apă sărată, perfect pentru o plimbare cu bărcile puse la dispoziție pe mal.

3. Castelul Corvinilor

Castelul-Corvinilor-Locuri-de-vizitat-in-romania

Impresionantul castel îl găsești la Hunedoara, în județul cu același nume. Construirea bijuteriei în stil gotic renascentist a fost comandată de Ioan al Hunedoarei (cunoscut și ca Iancu de Hunedoara), în anul 1446 și servea drept înlocuitoare a vechii cetăți construite din ordinul lui Carol I al Ungariei. Gândită să servească drept cămin pentru Ioan de Hunedoara, castelul a servit și scopuri defensive, motiv pentru care de-a lungul timpului, s-au adăugat turnuri și fortificații în plus. O parte din turnuri aveau menirea de temnițe, precum Turnul Pustiu, sau Turnul Capistrano, în timp ce altele, precum Turnul Buzdugan, ce aveam deschizături mari în ele, serveau drept depozit pentru armament și poziții de atac. Modificări notabile au avut loc și în secolul 17, de menționat fiind construirea a două turnuri, Turnul Artileriei și Turnul Alb. Starea actuală a castelului este rezultatul unei munci titanice de restaurare, întreg complexul suferind după ani și ani de neglijare. Datorita istoriei incredibile și a vechimii impresionante, majesticul castel este încă învăluit într-o aură de mister și legendă, ceea ce-l face numai potrivit pentru un loc pe lista aceasta.

4. Transfăgărășanul

Transfagarasan. Locuri de vizitat in Romania

Transfăgărășanul este unul din cele mai frumoase drumuri, nu doar din România, ci din Europa, sau după unele voci, chiar din lume. Situat în sudul Munților Carpați, Transfăgărășanul leagă orașele Sibiu și Pitești și străbate unele din cele mai înalte vârfuri de pe teritoriul României. Construit între 1970 și 1974 din ordinul lui Ceaușescu, șoseaua avea menirea de a facilita accesul ușor și rapid armatei, în cazul unei posibile invazii sovietice. În condițiile acestea, șoeaua a fost contruită folosind forță de muncă din cadrul forțelor armate, și se estimează că în decursul celor 4 ani cât a durat proiectul, și-au pierdut viața în jur de 40 de oameni. Se speculează că cel puțin o parte din numărul acesta este datorat accidentelor provocate de cantitatea imensă de explozibil folosită (aproximativ 6 tone) pentru sculptarea serpentinelor.

Datorită înălțimii la care este construit, Transfăgărășanul este de obicei închis anual, din Octombrie până în Iunie, datorită căderilor masive de zăpadă ce fac drumul impracticabil. Mai mult, dacă condițiile meteorologice sunt nefavorabile, drumul poate fii închis în orice altă perioadă a anului, pentru a evita producerea oricăror accidente. Transfăgărășanul este cunoscut pentru numeroasele curbe strâmte și pante abrupte. Panoramele ce-ti taie respirația și experiențele unice sunt toate acolo pentru cei care doresc să urmărească acest drum magnific.

5. Castelul Peleș

Castelul Peles Locuri de Vizitat in Romania

Ultimul, dar nu cel din urmă, Castelul Peleș, bijuteria stațiunii Sinaia, se poate lăuda cu o arhitectură de poveste și o istorie bogată, chiar daca nu așa lungă de lungă ca și alte castele ale României. Fantasticul edificiu a fost ridicat din ordinul Regelui Carol I al României între anii 1873 și 1914 pe terenul Domeniului Regal Sinaia și urma să servească drept locuință de vară pentru monarh. Costul pentru ridicarea fenomenalului edificiu se ridică la ceea ce astăzi ar fii 120 de milioane de dolari. Astăzi castelul servește un dublu scop: pe de o parte servește încă Familiei Regale pentru ceremonii și alte evenimente, iar pe de altă parte este un muzeu important al României, ce adăpostește o vastă colecție de opere de artă, arme și armuri.

Unele din cele mai importante încăperi ale castelului sunt Holul de Onoare, Biblioteca Regală, sala Florentină, Sălile armelor și apartamentul imperial, amenajat în 1906 cu ocazia vizitei împăratului austro-ungar Franz Jozeph I. Imediat după ce vei trece porțile și vei păși pe domeniul regal, vei fii întâmpinat de o statuie maiestuoasă a lui Carol I. Întreg domeniul, dar și castelul sunt împânzite de statui impresionante, ce animă frumosul edificiu.

Comments

comments

5-locuri-pe-care-trebuie-sa-le-vizitezi-in-romania